11.6 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Nov škandal v policiji! Vse več pričevanj o tem, kako “globoka grla” iz policijskih vrst informirajo storilce kaznivih dejanj, zaradi česar je nemogoče ustaviti val kriminala v Posavju!

Piše: C. R.

V tedniku Demokracija smo večkrat že pisali o velikih težavah, ki jih imajo nekatere občine z Romi, kar velja predvsem za Dolenjsko in Posavje. V zadnjem času pa je v tej regiji še naraslo število premoženjskih kaznivih dejanj, pri čemer obstaja utemeljen sum, da so storilci dobro organizirani, sledovi pa vodijo v romska naselja. 

Posavski obzornik je nedavno poročal, da je bilo v noči na 17. december na območju Vrhovske vasi v brežiški občini, natančneje v vinorodnem okolišu Belinje, vlomljeno v kar osem zidanic oz. vikendov (poročilo PU Novo mesto sicer navaja sedem počitniških hiš). Marsikdo bi pomislil tudi na migrante, ki imajo v tem delu Slovenije že utečeno pot iz Žumberka (Poklek) preko Premagovcev, Gadove peči, Stojanskega vrha in Cerkelj ob Krki, vendar pa plen, ki so ga odnesli vlomilci, bolj kažejo na to, da so bili vlomilci domačini in da je v vlome vpleten nekdo, ki morda oškodovance celo osebno dobro pozna.

Kot nam je povedal vir, so iz ene od domačij v Vrhovski vasi ukradli nasoljeno svinjsko meso dveh prašičev, bilo naj bi ga več kot dvesto kilogramov, kar je velika količina, ki se je ne da odnesti v nekaj minutah. Časovno se ta vlom pokriva z vlomi v Belinju, sicer najbolj vinogradniškemu delu Vrhovske vasi, ki se nahaja praktično tik ob Gadovi peči. Tudi marsikje drugje so neznani vlomilci plenili (tudi) suhomesnate izdelke. In kar je najbolj presenetljivo, je to, da ni nihče nič videl, prav tako je zelo malo sledi. Razen uničenih vrat in praznine, ki je nastala po vlomu.

Kot poroča Posavski obzornik, so za zdaj neznani storilci vdrli v objekte Karla Starca, Draga Kvartuha, Milana Barbiča, Franca Kusa, Marjana Lavrinška, Janeza Hribarja, Rudija Oštirja in Jožeta Kranjca. Kot so nam še povedali, je bila seveda obveščena policija, prav tako so prišli kriminalisti, ki so našli nekaj sledi. Po njihovih prvih ugotovitvah so iz ene počitniške hiše ukradli prehrambene izdelke, v ostalih primerih pa niso odtujili ničesar. Seveda pa so na vsakem objektu povzročili škodo, predvsem na vhodih, saj so nasilno vstopili v njih. Že prej pa so se vlomi zgodili tudi v Pošteni vasi in Bušeči vasi.

Krajani so se zaradi tega obrnili tudi na KS Cerklje ob Krki, ki je na PP Brežice, PP Krško, PU Novo mesto in Občino Brežice poslala dopis, v katerem apelirajo na pristojne, da poostrijo nadzor po vaseh predvsem v nočnem času zaradi izjemnega povečanja vlomov in tatvin predvsem v zadnjih 14 dneh, pri čemer so bili vsi vlomi in tatvine izvedeni v nočnem času predvsem med vikendom. “Storilci povzročajo veliko gmotno škodo na objektih, pri čemer ugotavljamo, da gre za identičen način vlamljanja. Ker smo v času kmečkih kolin, so na udaru predvsem kmetje oz. njihove mesnine. Ugotavljamo, da so šle stvari že toliko čez rob, da obstajajo upravičeni pomisleki, da krajani sami, po svojih zmožnostih, nadzorujemo svoje imetje in premoženje zlasti v nočnem času,” so zapisali. Vlomi in tatvine so bili izvedeni na desni strani reke Krke, v naseljih Bušeča vas, Vrhovska vas in Poštena vas. “Naprošamo vas, da na tem območju kakor tudi po ostalih vaseh krajevne skupnosti poostrite nadzor predvsem v nočnem času, z željo, da storilcu stopimo skupaj na prste,” so zaključili dopis, pod katerega se je podpisal predsednik Sveta KS Cerklje ob Krki Damjan Kodrič.

Zadeva pa menda ni tako enostavna, saj naj bi se že dlje časa dogajalo, da je policija skoraj vedno “zgrešila smer”. Naši viri iz tega okolja sumijo, da bi storilci lahko v policijskih vrstah tudi svoje tajne sodelavce, tako imenovane “sladoledarje” (poimenovane po “Sladoledarju”, kriminalcu v policijskih vrstah iz ameriškega filma “Še 48 ur”), zaradi česar lahko vlomilci brez skrbi plenijo, ne da bi se jim bilo treba bati policije.

Prav zato so se pojavile v zadnjih mesecih namere po ustanavljanju nekakšnih vaških straž, kar pa je po obstoječi zakonodaji sicer strogo prepovedano, namreč da bi civilne osebe izvajale policijske naloge. Vendar pa anarhija, ki kaže na zlorabe in anomalije znotraj policije, domačine silijo k ukrepanju v sili, čeprav s tem tvegajo aretacijo in zaporno kazen.

Mimogrede: eden od domačinov je celo poročal, da je v bližini naselja Veliko Mraševo opazil Roma v policijski uniformi (je bila ukradena?) v civilnem avtomobilu. Če ta informacija drži, potem je to prvovrstni škandal, če je šlo za ukradeno uniformo. V kombinaciji z za zdaj še nepotrjenimi sumi, da imajo storilci kaznivih dejanj svoje tajne sodelavce celo v vrstah policije, je to še toliko bolj škandalozno.

Ob tem naj spomnimo, da bomo v naslednjih dneh poslali novinarska vprašanja na generalno policijsko upravo ter Policijsko upravo Novo mesto, ki obsega tudi območje Posavja.

Obstaja seveda sum, da je znotraj policije glede na pričevanja nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in nekdanjega direktorja policije Boštjana Lindava o političnih zlorabah v policiji očitno prisotna organizirana diverzija. Medtem ko premier Robert Golob “afne gunca” z božičnimi drevesci v prostorih DZ, namreč koalicijske stranke v lokalnih okoljih dajejo potuho storilcem kaznivih dejanj, pri čemer zlorabljajo videoposnetke, ki jih posnamejo sami Romi in z njimi prikazujejo domnevno brutalnost ter rasizem policije. Še zlasti so pri tej potuhi aktivni člani Levice.

Mimogrede, sedanji minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je funkcijo opravljal že v času Šarčeve vlade, je v poslanici ob božično-novoletnih praznikih zapisal, da “smo v letošnjem letu pokazali, da sistem notranje varnosti deluje učinkovito”. Skratka, pod Golobovo vlado naj bi imeli tudi na področju varnosti “zgodbo o uspehu”. Lahko se samo vprašamo, kdo sploh še verjame ministru glede učinkovite varnosti, glede na to, da je še nedavno svetoval državljanom “samozaščitno ukrepanje” ter “zaklepanje vrat” …

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine