11.4 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

(PISMO BRALCA) Janšizem kot pojem

Piše: Mirko Macher

Na nedavnih novogoriških večerih, 14. decembra ’23, ki jih prireja Združenje VSO, je pereče aktualnosti v Sloveniji predstavljal Igor Pirkovič, RTV SLO disident, domoljubni pesnik,  janšist, žrtev Golobovih čistk.

Ko je nekaj sto množična publika, na njegovo nekoliko provokativno vprašanje: Ali si kdo upa javno opredeliti za janšista, se je spontano oglasilo iz množice: Jaz sem janšistjanšistka! Tudi ob meni sedeča, gospa v zrelih letih, me pogleda v oči in reče: Jaz sem janšistka! Tudi sam sem odločno odgovoril, da sem tudi sam janšist in, da sem se javno že deklariral.

Fenomen sociološkega pojma janšist, ki se pojavi v Sloveniji v začetku tega mileniuma kot sociološka zmerljivka, kot besedna izpeljanka iz priimka Janeza Janše, slovenskega osamosvojitvenega junaka, in ki opredeljuje posameznika v skupini, v množici, v narodni entiteti, narodu, daje opredelitvi domovinsko pravico. Biti janšist ima domovinsko težo, pomeni biti rodoljub, rojen na Slovenskem, biti na to ponosen in javno opredeljen brez strahu, da te zato kdo preganja, ti grozi, ja celo s smrtjo, je najmanj ustavno sporno, še več, je zavržno in protizakonito dejanje.

Vsa levičarska histerija pod taktirko rdečega škrata, pred volitvami leta 2022, in ki je v svoji predvolilni evforiji zaprisegla, da je treba janšiste pobiti, z vzklikanjem in parolami: SMRT JANŠI, SMRT JANŠISTOM, JANŠISTI FAŠISTI in podobnimi vzkliki in parolami, so se po volilni prevari, s katero so prišli na oblast, dejansko lotili čiščenja … kadrovskega in normativno pravnega, pri čemer jim debelo stoji ob strani PRAVNI STEBER Z USTAVNIMI SODNIKI NA ČELU!

No, vrnimo se k pojmu janšist, in koga predstavlja. Izpostavljam sebe, ki sem se že davno deklariral za janšista: sem upokojenec z 41 leti delovne dobe, delal sem kot strojni tehnik in metalurg v ŽJ, študiral organizacijo in magistriral na FOV UM, delal kot kadrovik v HTP Bled, nato v ISKRI KIBERNETIKI KRANJ, najprej kot analitik dela in nato kot vodja kadrovske službe in nazadnje kot direktor kadrovskega sektorja. Aprila 1991, tik pred osamosvojitveno vojno, ko so tudi v Iskri usahnila jugoslovanska naročila, sem prevzel status ZASEBNEGA RAZISKOVALCA, s programsko opremo za plače in kadre sem preživljal svojo izjemno skromno družino. Preživeli smo do konca devetdesetih, ko sem kot podjetniški svetovalec deloval v Iskri Terminali, Iskri STI, bil lastnik, soustanovil podjetje kadrovsko podjetje, I.S.S., proizvodno podjetje LF3M v Kranju, ustanovil zasebno podjetje MIRKO MACHER s.p., MACHER d.o.o., Kadrovski inženiring, ga prodal Avstrijcem, ker me je dušila tranzicijska zakonodaja … Ja, na koncu sem odnehal, čeprav se nisem nikdar predal, bojujem se od otroka dalje, ko so mi rdečkarji leta 1957 ubili očeta.

Toliko o sebi, ker vsak sam mora vedeti zakaj se je opredelil za janšista.

Kot politik sem izkusil tudi to plat, leta 2000 sem popeljal na volitve Demokratsko stranko Slovenije, ki je bila prva na udaru za izbris iz registra … Gnusno in perverzno antipolitično delovanje, ja, iz ozadja zopet rdeči škrat, je zadušilo demokratično iniciativo, kar se v Sloveniji pozna še danes.

Zakaj sem janšist? Ker mi janšizem pomeni:

  • biti rojen na Kranjskem kot del avtohtone entitete Carneolcev, alpskih Ledincev;
  • zavračati slovansko dogmo;
  • biti prvobitna Kranjica ali Kranjec;
  • biti kristjanka ali kristjan;
  • biti slovenski rodoljub in domoljub;
  • biti zavezan krščanskim vrednotam in katoliški veri;
  • živeti od rojstva v Alpah, v alpski državi Sloveniji;
  • spoštovati demokratične postulate;
  • biti janšist, vsak po lastni predstavi;

Predpostavljam, da janšiste napadajo ljudje, ki vsega navedenega ne posedujejo, in ker je to njihova psihološka travma in bolečina. Neistovetenje z janšisti pomeni, jim nasprotovati, biti antijanšist. Levičarji, na čelu z dr. Robertom Golobom, bi Slovenijo najraje očistili janšistov, jo deratiziralidefašizirali, kot to počne Putin z Ukrajino, …kjer izvajajo etični in etnični genocid na bolj ali manj perfiden način. Vse to bi Golob počel povsem odkrito, saj je janšistov jebeno malo …

Glede na to, da je Slovenija dežela poštenih in delovnih Kranjcev, Štajercev in Korošcev, Primorcev, Prekmurcev, je to očitno motnja za vse tiste, ki ne čutijo v popolnosti slovenske krvi. Še več, se kot prišleki, priseljenci, npr.: Srbi, Rusi, Sirci, Afganistanci, … ne morejo versko in etnično identificirati, saj slovenskega naroda sploh ne priznajo in že učijo v slovenskih šolah, slovensko mladež, da so Slovenci no-etnic.

Še vprašanje za dr. Roberta, PM?

Kako se boš, PM, lotil deratizacije po celotni Sloveniji, saj je podobnih novogoriških shodov po Sloveniji vsak dan več. Boš prosto po Kardelju rešil slovensko narodnostno vprašanje s silo in nasiljem, še enkrat in za vselej?

Predlagam, da fakulteta za sociološke vede vpelje predmetnik JANŠIZEM, sam sem pripravljen biti prostovoljni predavatelj.

Mag. Mirko Macher, z.r.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine