22 C
Ljubljana
sobota, 21 septembra, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Spopad leve elite in levih uličnih bojevnikov za Center Rog

Piše: Anita Šlankovič

Slavnostno odprtje novega Centra Rog na Trubarjevi v Ljubljani, ki je velik ponos ljubljanskega župana Zorana Jankovića, so spremljali protesti, na katerih je morala posredovati policija. Odprtje je močno odmevalo v javnosti, a ne zaradi namena novega kulturnega središča, ampak zaradi trka »levičarskih družbenih razredov«.

Dogodek, ki je bil zasebne narave, so morali varovati policisti, saj so želeli levi anarhisti vdreti v stavbo prenovljene nekdanje tovarne Rog in obračunati z levo elito, ki je odpirala šampanjce. Povabljeni so bili le omikani gostje, visoki povabljeni obiskovalci, ki so skozi zastekljeni kompleks opazovali protestnike, nekdanje uporabnike Roga in njihove podpornike. Zoranu Jankoviću so očitali, da ustvarja kulturo za elito in za prestižne, medtem pa so alternativci izbrisani. Levo idilo je tako motilo po oceni policije okrog 400 anarhističnih protestnikov, ki so naredili za okoli 30 tisoč evrov škode z metanjem barve v objekt in s pisanjem grafitov po njem (grafiti, ki so vsebovali vse od kletvic do mrtvaških glav, so bili v večini namenjeni ljubljanskemu županu), porisali so tudi sosednje stavbe in uničevali reklamne vitrine. Predmete so metali tudi v policiste in poškodovali dve službeni vozili policije. Nasilno so skušali vstopiti v notranjost objekta, a ker temu redni policisti niso bili kos, so odredili intervencijo posebne policijske enote.

Ali je policija prekoračila svoja pooblastila?

Pri zagotavljanju varnosti je policija uporabila prisilna sredstva:  telesno silo, palice, pse, plinske razpršilnike in sredstva za vezanje in vklepanje, saj je bila situacija tik pred tem, da se sprevrže v popolni kaos. Posredovati so morali tudi gasilci, saj sta zagorela dva večja zabojnika za papir. Izgredniki pred Centrom Rog so se pred mediji skušali prikazati kot žrtve policijskega nasilja, čeprav so sami izzivali in bili nasilni ter povzročali gmotno škodo. Jasno je bilo, da neprijavljeni shod ni bil miroljubne narave, policisti so sredstva za varovanje uporabili sorazmerno, imeli so veliko mero tolerance kljub provokacijam, žaljivkam in metanju predmetov, so sporočili s policije. Kljub temu je predsednica republike Nataša Pirc Musar presodila, da načelo sorazmernosti pri uporabi policijskih pooblastil ni bilo ustrezno upoštevano. Na družbenem omrežju X je zato pozvala k vsakokratni zakoniti, sorazmerni uporabi policijskih pooblastil in spoštovanju človekovih pravic ter dostojanstva pri obravnavanju legitimnih protestov. Po tem je Janez Janša stopil v bran policiji in dejal, da je dolžna ravnati po zakonu in varovati javni red, ljudi in premoženje. »Tako je ravnala v času pandemije in tudi pred Rogom. Nataša Pirc Musar s podporo nasilni ulici ruši pravni red in avtoriteto državnega organa, namesto da bi ga varovala,« je zapisal na omrežju X.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine