11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

V Tropski hiši Celje dobili samca redkega nikobarskega goloba

Piše: C. R., STA

V Tropski hiši Celje so nedavno dobili samca nikobarskega goloba, ki se je v začetku septembra izvalil v živalskem vrtu Brno na Češkem. Gre za največjo vrsto goloba na svetu in najbližjega živečega sorodnika izumrlega dodoja, so sporočili iz tropske hiše. Ker je ptic te vrste v naravi vse manj, so se odločili za njihovo vzrejo.

Nikobarski golob sicer poseljuje Nikobarske otoke v Bengalskem zalivu, nekatera območja Malezije, Tajske, Vietnama, Indonezije in Filipinov. Njegov obstoj ogroža človek, predvsem s pretiranim lovom, krčenjem življenjskega prostora, vnosom tujerodnih vrst, industrijo in kmetijstvom.

Kot je povedal direktor celjske tropske hiše Simon Cirkulan, je preživetje vrste, ki je edini živeči predstavnik rodu caloenas, v prihodnjih letih lahko odvisno od stabilne populacije v umetnem okolju, zato so se v tropski hiši odločili, da nikobarskemu golobu pomagajo z vzrejnim programom.

“V načrtu je vzpostavitev vzrejne jate s približno šestimi osebki. Kmalu se bosta našemu samcu pridružila še dva predstavnika te vrste, ki bosta v naslednjih tednih prispela iz živalskega vrta v poljskem Vroclavu. Prav tako smo v intenzivnem iskanju še treh osebkov,” je dejal Cirkulan.

Kot je opozoril, morajo paziti, da si živali niso v bližnjem sorodstvu, saj se s parjenjem nesorodnih živali ohranja večja genetska raznolikost, ki je pomembna za zdravo populacijo. Če bo v prihodnosti naravno okolje nikobarskega goloba ohranjeno in varno, se bodo lahko potomci živali iz Celja v projektih ponovne naselitve tja tudi vrnili.

Nikobarski golob od konice kljuna do konca repa meri v povprečju 40 centimetrov. Glava je pokrita s sivim drobnim perjem, ki prehaja v zelene in bakrene odtenke. Rep je zelo kratek in bel. Preostali del perja je bleščeče zelen z oranžnimi in modrimi odtenki. Na kljunu nad nosnicami ima gumbast izrastek, ki je pri samcih večji. Noge so močne in prilagojene na hojo.

Poleg te najnovejše pridobitve sicer v Tropski hiši Celje živi še pet vrst predstavnikov golobov in grlic, med njimi pegasti cesarski golobi in golobi krvavečega srca.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine