17.5 C
Ljubljana
sreda, 23 oktobra, 2024

“Tretji polčas” aktualne sinode: zdaj gre (še bolj) zares!

Piše: Blagovest.si

Sintagma “sinoda o sinodalnosti” nam morda deluje na prvi pogled nekoliko bizarno. Kot bi hoteli reči “sestanek o sestankovanju” ali “srečanje o srečanju”. Zato se mnogi po dveh letih še vedno sprašujejo, kaj to sploh pomeni. 

Pojem “sinoda” nam je morda že nekoliko znan iz cerkvene zgodovine. Šlo je v glavnem za srečevanja velikega števila škofov. Če je šlo za pomembno in veliko sinodo, jo poimenujejo “koncil”, in takšni dogodki so imeli epohalno vlogo. Od drugega vatikanskega koncila dalje v Rimu redno potekajo škofovske sinode. No, pri nas pa smo konec devetdesetih let začeli vseslovensko sinodo, ki je nato dobila nov naziv (Plenarni zbor Cerkve na Slovenskem), potekala je pod nazivom “Izberi življenje”. Njen sklepni dokument je bil razglašen leta 2002, vendar še danes nihče ne ve, kakšne realne učinke je prinesla. Morda tudi zato, ker smo takrat imeli še kolikor toliko množično krščanstvo in se nikomur ni ljubilo stopiti iz svoje cone udobja. V ospredju so bile družbene teme (denimo šolstvo in verske vsebine v njem) in ne toliko duhovnost ter evangelizacija. Za slednjo še vedno velja stari stereotip, da je povsem dovolj, če pričuješ s svojim zgledom – kar je več od tega, je že balast.

Pa vendar danes vemo, da še zdaleč ni tako. V našem okolju je sedaj že preveč oddaljenih kristjanov in tudi preveč takih, ki morda niti niso imeli pravega stika z Jezusom, da bi se lahko še naprej zanašali na te stare recepte. Ti ljudje potrebujejo veselo oznanilo, potrebujejo pričevanja, potrebujejo izkušnjo Boga, tako osebno kot v občestvu. In morda je prav sinoda o sinodalnosti priložnost, da to naglas povemo, da si nalijemo čistega vina. Delno smo priložnost za to imeli že pred dvema letoma, ko se je sinodalni proces začel po župnijah. Vprašanje pa je, koliko resno jemljejo predloge, zapisane na anonimnih listkih. Namreč, zbiralci teh mnenj so tudi sami neke vrste “filter”, tako da odkritega pogovora o teh temah ni. Tolaži pa nas lahko dejstvo, da se ta sinodalni proces ne bo končal, tudi po tistem, ko bo sklepni del sinode naslednje leto oktobra končan. Danes zvečer pa se ta “tretji polčas” začenja in potrebuje veliko naše molitvene podpore. Molitev rožnega venca, h kateri nas mesec oktober že tako ali tako vabi, bo ravno prava priložnost.

Več lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine