11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

V novi številki Demokracije preberite: Nikina »prijazna« napoved čistk v šolskem sistemu

Piše: Gašper Blažič 

Ali bo nedavno odkrit škandalozen primer znašanja mladoletnice nad oskrbovanko v enem od domov za starejše postal nov povod za še večjo represijo vladne koalicije proti državljanom? Že v preteklosti se je dogajalo, da so takšni in drugačni nasilni dogodki hitro postali izgovor za sprejemanje novih ukrepov, ki so bolj ali manj prikrito usmerjeni proti opoziciji oz. njenim privržencem.

Toda v resnici vladajoča elita »boj proti sovražnemu govoru« potrebuje zato, da preprečuje morebitno razgaljanje kriminala, ki se bohoti pod sedanjo oblastjo. Na to je namignil politični analitik Miran Videtič v pogovoru za Nova24TV prejšnji teden, ko je odgovarjal na vprašanje glede ogrožanja pitne vode v Ljubljani s strani župana Zorana Jankovića. »To vprašajte je (recimo) za Niko Kovač. Le kdo bi vam o pitni vodi uspel več povedati od nje? Kolikor sam lahko prepoznam značaj župana Jankovića, se sam ne bo ustavil. Malce nerodno bi bilo za njegov stil vodenja in tudi glede na to, v kakšni časovni fazi je projekt. Ne verjamem, da bi tu vmes posegli Evropejci, še manj aktualna vlada. Ampak je pa to vaše vprašanje najboljši prikaz, zakaj elite potrebujejo ‘pregon sovražnega govora’. O tem sem vam govoril,« je dejal.

Kako je Telekom naplavil Niko

Seveda moramo spomniti, da je Nika Kovač že pred meseci postala prvo ime nekakšnega strateškega sveta, ki se ukvarja s sovražnim govorom. A njena vloga se je v zadnjem času presenetljivo dobro »ujela« tudi z dogajanjem na Telekomu Slovenije. Spomnimo: že v prejšnji številki Demokracije smo poročali, da so se na Telekomu

»tehnično« lotili premikanja programov Nova24TV na nove pozicije v Telekomovi shemi za internetno televizijo, kar zagotovo ni naključje. Pred enim letom je namreč skupščina Telekoma Slovenije, kjer ima večinski vpliv država, odpoklicala dotedanje člane nadzornega sveta in imenovala nove. Pri tem ni mogoče prezreti, da ima precejšen vpliv na Telekom Slovenije prvo ime Modre zavarovalnice Borut Jamnik, za katerega je znano, da je tesno povezan z Vesno Vuković, generalno sekretarko Gibanja Svoboda, ki jo nekateri cinično imenujejo »Gregor Golobič v krilu«, nekdaj pa je bila del manjše novinarske ekipe, ki je najprej ustvarjala na Dnevniku, nato na Siolu, nazadnje pa na Odlazkovem portalu Necenzurirano.

Celoten članek preberite v novi številki tednika Demokracija.

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine