12 C
Ljubljana
sobota, 21 septembra, 2024

V novi Demokraciji preberite: Poplave so nacionalna katastrofa, pomagajmo pomoči potrebnim!; Golobova vlada širi kulturo smrti; Bešič Loredan odhaja iz politike; Intervjuja: prof. dr. Pavel Poredoš in Vili Kovačič

Piše: G. B.

V novi številki revije Demokracija poročamo o grozljivih razsežnostih nedavnih poplav, pa tudi o razlogih, zakaj je škoda tako velika in koliko poplave zaradi kanala c0 ogrožajo pitno vodo v osrednji Sloveniji. Pišemo o tem, kako se je odstavljeni minister za zdravje umaknil iz politike, o tem, kako Golobova vlada z evtanazijo širi kulturo smrti, o vremenskih teorijah zarote ter o tem, kako je zaradi nutrij politika povozila stroko. Objavljamo intervjuja z zdravnikom Pavlom Porédošem, ki je odkrito spregovoril o evtanaziji, in civilnodružbenim aktivistom Vilijem Kovačičem. Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

Slovenijo je pretekli konec tedna opustošila najhujša ujma v njeni zgodovini. Obilne padavine so povzročile povodenj in sprožile številne plazove. Ujma je prizadela dve tretjini države, posebej hudo je bilo na Koroškem in v Savinjski dolini pa tudi na Gorenjskem, v osrednji Sloveniji, Pomurju in na Severnoprimorskem. Padavine so se v nedeljo umirile, a poplave in plazovi še vedno pustošijo po državi. Zaprte so številne ceste, moten je železniški promet, na tisoče ljudi je bilo treba evakuirati iz domov. Do sedaj so bile tudi štiri smrtne žrtve, ki so posledica ujme. Po prvih ocenah v ponedeljek zjutraj je škode vsaj za pol milijarde evrov, a bojijo se, da bo skupna škoda veliko višja (kar je premier Robert Golob tudi priznal).

Ujma je opustošila in praktično potopila Slovenijo. Če ne bi levica minirala Vizjakovega zakona, bi bile lahko posledice manjše. Levičarji so dopustovali, desničarji pa priskočili na pomoč poplavljencem. Ujma je tako razgalila sprenevedanje okoli varnosti kanala C0.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

V novi številki Demokracije še preberite:

Golobova vlada širi kulturo smrti z vsiljevanjem evtanazije

»Raje vrnem licenco, kot da izpolnjujem ukaze ljudi, ki leta niso prijeli bolnika za roko,« je  pojasnil kirurg dr. Erik Brecelj in spomnil, da je kot zdravnik zavezan k spoštovanju medicinske etike. Kot pravi, ni prav noben zakon nad tem kodeksom. Medtem ko rumeni mediji pišejo, kako premier Golob vozi svojo srčno izbranko na dopust, ta pa zavzeto rešuje ljubljanske nutrije celo pred ustavnim sodiščem (za človekove pravice!?!), so pobudniki predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja oziroma zakona o evtanaziji sredi meseca že vložili v zakonodajni postopek. Ker bi ta zdravnikom naložil izvajanje evtanazije, bi kirurg in vodja strateškega sveta za zdravstvo dr. Erik Brecelj, zaposlen na Onkološkem inštitutu, raje vrnil zdravstveno licenco, kot da evtanazijo izvaja.

Intervjuja: prof. dr. Pavel Poredoš in Vili Kovačič

»Na Nizozemskem in tudi v Belgiji se število evtanazij poveča pred dopusti, da se mladi znebijo starih, da lahko potem v miru dopustujejo,« je v intervjuju za Demokracijo povedal predsednik Medicinske akademije prof. dr. Pavel Poredoš. Kot je spomnil, je po sedanji zakonodaji pomoč pri umoru in samomoru še vedno sankcionirana in izvajalcu takih dejanj grozi kar nekaj let zaporne kazni. »Predlagatelji zakona bi nam naprtili nekaj, kar ni naše poslanstvo, sami pa tega ne morejo izvesti,« je še opozoril. Civilnodružbeni aktivist Vili Kovačič pa je kritičen do ustavnega sodišča, pa tudi dogajanja na RTV, v Evropski komisiji ter v primeru kanala C0. »Stanje je še slabše kot takrat, ko smo temu stanju rekli krivosodje. Samo če pogledamo sestavo ustavnega sodišča in ustavne sodnike, ki so sami sebe razglasili za opravilno nesposobne, to ne more predstavljati boljšega stanja, ampak je to padec v črno luknjo, padec, kot ga v zgodovini Slovenije še ni bilo,« je dejal.

Odstavljeni zdravstveni minister zapušča politiko

Skoraj mesec dni po odstopu nekdanji minister za zdravje Dani (Danijel) Bešič Loredan še ni prevzel pošte državne volilne komisije (DVK), ki ga sprašuje, ali bo po odstopu s položaja ministra nadomestni poslanec. Podoben primer se je že zgodil, ko je 15. oktobra 2014 večina v državnem zboru poskusila ukrasti poslanski mandat predsedniku SDS Janezu Janši. No, vmes je nato Bešič Loredan sporočil, da se odpoveduje mandatu nadomestnega poslanca, a če bi se zanj vendarle odločil, bi Robert Golob skupaj z Vesno Vuković nagovoril ministra za Slovence k odstopu Mateja Arčona, ki bi se tako vrnil v državni zbor – in izrinil Bešiča Loredana.

Vremenske teorije zarote – kje so meje domišljije?

Neurja so samo v mesecu juliju povzročila milijonsko škodo in to ne samo v kmetijstvu, pač pa tudi na nepremičninah ter infrastrukturi. Debela toča, močan veter in izjemno intenzivne padavine, ki so povzročile tudi poplave, so za seboj pustili razdejanje, posledice bodo občutne tudi za denarnice vseh davkoplačevalcev.  Zagotovo je letošnje poletje vremensko drugačno od lanskega, čeprav so se neurja pojavljala tudi prejšnja leta, a še nikoli tako pogosto in s takšnimi posledicami. V začetku avgusta je v Ilirski Bistrici celo divjal tornado. A nekaj je jasno: letošnje poletje ni zaznamovano s sušo, saj je padavin dovolj, medtem ko smo lani v tem času beležili veliko krizo z obsežnimi požari na Krasu ter izsušenim istrskim vodovodom. Nič nenavadnega torej, da so spet oživeli stari demoni domišljije, ki smo jih spoznali že v času epidemije koronavirusa, in sicer teorije zarote, da to ne more biti naključje, ampak da je prisoten človeški dejavnik. Povedano drugače: nekdo se maščuje naši državi.

Nutrije postajajo »kanonfuter« za obračunavanje politike s stroko

Kot določa Uredba Evropske unije o preprečevanju in obvladovanju vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst, je nutrija na seznamu vrst, za katere veljajo najstrožji ukrepi za preprečitev vnosa in širjenja. Vrste s seznama je prepovedano vnašati v EU, razmnoževati, gojiti, prevažati, kupovati, prodajati, uporabljati, izmenjevati, posedovati ali jih izpustiti v okolje. Leta 2019 je Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani naročil izdelavo projektne naloge Naravovarstvena problematika nutrije (Myocastor coypus) in pižmovke (Ondatra zibethicus) v Krajinskem parku Ljubljansko barje. Zaradi »dlje časa vzpostavljene populacije nutrije in pižmovke, mogočih stalnih imigracij iz (urbanih) območij brez (trenutno) kakršnekoli regulacije ali kontrole populacije, velikih zakonskih omejitev pri načinih odstranjevanja osebkov nutrije in pižmovke, posledične nezanesljivost uspešnosti iztrebljenja ter ne nazadnje neinformirane in neozaveščene družbe, ki bi lahko intenzivno nasprotovala sprejetim ciljem iztrebljanja,« so v študiji predlagali, da se pri upravljanju populacij nutrije in pižmovke postavijo cilji intenzivnega nadzorovanja oziroma zmanjševanja populacije. Za zmanjšanje številčnosti nutrije (pa tudi pižmovke) so poleg že obstoječega odstrela v okviru lovskoupravljavskih načrtov predlagali odlov s pomočjo živolovnih pasti. »Če bodo v tem času vzpostavljeni pogoji, ki bodo omogočali sprejetje drugačnih ciljev in strategije upravljanja z obravnavanima populacijama, je po tem obdobju smiselno upravljavski načrt in strategijo upravljanja revidirati,« so zapisali v študiji.

Serija politično motiviranih obtožnic

Pretekli teden je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump prejel še tretjo obtožnico v zadnjem letu dni. Pred zveznim sodiščem v prestolnici Washington se je moral med drugim izjasniti glede obtožnice zaradi »zarote pri oškodovanju ZDA« in zarotniškega poizkusa »oviranja uradnega postopka«. To nabuhlo izrazoslovje po domače povedano pomeni, da mu državno tožilstvo skuša navesiti krivdo za demonstracije šestega januarja 2021, za nameček pa ga skušajo še kaznovati, ker je podvomil o izidu predsedniških volitev 2020. Trump v postopku ni priznal krivde, sojenje pa je predvideno za prihodnje leto.

V novi številki Demokracije lahko preberete številne poglobljene in analitične kolumne naših novinarjev in zunanjih sodelavcev. Tokrat so jih pripravili: Gašper Blažič, Jože Biščak, Bogdan Sajovic, Mitja Iršič, Anton Stres, Franci Kindlhofer, Vinko Gorenak, Milan Zver, Nejc Brence, Štefan Šumah, Keith Miles in Matevž Tomšič.

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine