17.5 C
Ljubljana
sreda, 23 oktobra, 2024

Kako prijaviti škodo na stavbah in vozilih?

Piše: C. R.

Navodila za hitrejše reševanje škode zaradi poplav in z njimi povezanimi posledicami.

“Najprej zaščiti lastna življenja in šele zatem, ko je to varno, še svoje premoženje, to je tudi v teh izrednih razmerah prvo (na)vodilo strankam,” poudarjajo v Zavarovalnici Triglav. Pred prijavo škode naj zavarovanci najprej preverijo kritja na svojih zavarovalnih policah, nato pa za hitrejšo in enostavnejšo obravnavo škodnih primerov, ki so posledica katastrofalnih poplav, škodo prijavijo na daljavo. Pomembno je, da oškodovanci čim bolj skrbno in natančno, kolikor je to mogoče glede na okoliščine, pripravijo seznam poškodovanih in uničenih stvari skupaj s slikovnim gradivom.

V Zavarovalnici Triglav še naprej intenzivno poteka prijava škodnih primerov in popis škode na terenu po neurjih s točo in vetrom ter poplavah, ki so to poletje prizadeli celotno Slovenijo. Stranke lahko škodo najhitreje in najenostavneje prijavijo na daljavo, in sicer na spletni strani Triglav.si, na voljo pa sta tudi digitalna poslovalnica i.triglav in brezplačna telefonska številka 080 555 555 (prijava škode vsak delovni dan od 8. do 16. ure, splošne informacije do 18. ure). Za pomoč pri oddaji škodnega zahtevka se lahko posamezniki vedno obrnejo tudi na svojega zastopnika.

Pred prijavo škode preverite zavarovalne police

Vsem zavarovancem svetujejo, da najprej preverijo ustreznost zavarovalne zaščite in kritja na svojih zavarovalnih policah, saj mora biti nevarnost poplave na polici posebej navedena kot kritje poplave in meteorne vode. Nato pa naj stranke pri prijavi škode na nepremičninah zaradi poplave upoštevajo naslednje napotke.

Prijava škode na nepremičninah

Stranke, ki jim je ob poplavah voda zalila stanovanjske prostore, naj ob prijavi posredujejo spodaj navedena dokazila.

1. Fotografije:

– o poškodbah v notranjosti objekta; oškodovanci naj naredijo čim več fotografij, tudi ko začnejo s čiščenjem, črpanjem vode iz poplavljenih prostorov in njihovim sušenjem. Tako bo viden obseg škode. Če imajo fotografije prostorov med poplavo, naj dodajo tudi te;

– o poplavljenih, poškodovanih in uničenih stvareh;

2. Če je mogoče, naj poplavljene in uničene predmete spravijo do prihoda cenilca.

3. Dokumentacija in seznam poškodovanih/uničenih premičnin:

– vsi računi/predračuni za sanacijo;

– seznam/popis poškodovanih stvari s količinami: bolj natančen je popis škode, lažje in hitreje se škoda reši in zaključi. V zavarovalnici predlagajo, da stranke:

– seznam naredijo po prostorih (navedejo, za kateri prostor gre npr. kuhinja, dnevna soba, klet…) in popišejo vse, kar je bilo v teh prostorih poškodovano/uničeno;

– če je možno, seznam dopolnijo tudi z vrednostmi teh stvari;

– za vsak prostor zapišejo dimenzije površin, ki so bile prizadete (npr. kvadratura tal, sten in ostalih ploskev, ki so bile poškodovane/uničene);

– za vsak prostor zapišejo tip stenske/talne obloge (npr. parket, vinil, laminat, klasičen belež, lesene obloge ipd.);

– za vsak prostor zapišejo stavbno pohištvo, ki je bilo poškodovano/uničeno, in material teh predmetov.

Več o tem, kako postopati pred, med in po poplavi najdete tukaj.

Reševanje škodnih zahtevkov bo hitrejše, če bodo zavarovanci zagotovili potrebna dokazila, da lahko zavarovalnica določi temelj za izplačilo in naredi obračun višine zavarovalnine.

Prijava škode na vozilih

Trenutne razmere na številnih območjih ne omogočajo odvoza vozil z vlečnimi prevoznimi sredstvi. Če ima stranka sklenjeno kombinacijo B delnega kaska, zavarovalnica zagotovi prevoz in reševanje vozila ter povrne stroške intervencije (vleka in reševanje). Nadomestnega vozila iz naslova poplavljenih vozil zavarovalnica ne organizira in tudi ne krije.

Škoda na vozilu zaradi zemeljskega plazu, poplave, hudourniške ali visoke vode je sicer krita zgolj po kombinaciji B delnega avtomobilskega kaska. Tudi pri prijavi škode na vozilih, ki so poškodovana ali uničena zaradi poplav, stranke spodbujajo k prijavi škodnega primera preko spletne prijave ali na pogodbenih servisih Zavarovalnice Triglav, ki imajo možnost izvajanja cenitve (SK+). Seznam se nahaja na spletni strani https://www.triglav.si/skode/izvajalci. V prijavi je potrebno navesti:

– število prevoženih kilometrov;

– do katere višine je (bilo) vozilo poplavljeno (npr. do praga, do spodnjega ali zgornjega dela armaturne plošče …) in

– morebitne druge poškodbe.

Fotografirati je potrebno številko šasije in registrsko številko, vozilo s sprednjega levega in zadnjega desnega vogala, poškodbe in notranjost vozila, tako da je razvidna meja, do katere je segala voda. Če ima stranka fotografije vozila v času, ko je bilo poplavljeno, naj doda tudi te.

Ob tem svetujemo, da posameznik po osušitvi poplavljenega vozila ne poskuša zagnati, saj lahko v tem primeru povzroči (dodatno) škodo na motorju.

V Zavarovalnici Triglav še poudarjajo, da si prizadevajo vse primere zavarovancev obravnavati čim hitreje, ko to dopuščajo okoliščine. Kljub temu da za prijavo škode velja tridnevni rok po njenem nastanku, zavarovalnica v primeru tovrstnih dogodkov upošteva tudi kasnejše prijave. Z oddajo prijave zavarovancem torej ni treba hiteti, ampak naj počakajo, da se razmere umirijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine