6 C
Ljubljana
ponedeljek, 30 septembra, 2024

Golobova koalicija niti denarja iz Bruslja ne zna pripeljati v Slovenijo

Piše: Vida Kocjan

Vladajoča koalicija pod vodstvom Roberta Goloba je pred dopusti potrdila spremembe načrta za okrevanje in odpornost, ki omogoča črpanje evropskih sredstev. Izločili so več projektov, med drugim graditev nove infekcijske klinike v Mariboru. Kot razlog so navedli, da se časovnica izvedbe projekta občutno premika. Dejansko pa se je izkazalo, da za nujno potrebno kliniko v Mariboru niso pridobili še niti gradbenega dovoljenja. Tega izdaja »država«, ministrstvo, krivda je torej le na vladni strani. Gre pa za objekt strateškega pomena.

Sredstva so zmanjšali tudi za naložbe poplavne ogroženosti s prvotno 280 milijonov na 120 milijonov v evrov, in to v času, ko so Slovenijo prizadela velika neurja s točo in poplavami.

Najhujšemu so se na srečo izognili v Cerknem, čeprav je tam mejilo že na katastrofo. Pri tem spomnimo še na zavzemanje iniciative Glas ljudstva, ki so to vlado ponesli na prestol, vsi skupaj pa so državljane lani pred referendumom prepričevali, da je zakon o vodah, ki ga je pripravila še Janševa vlada, slab. Škodljiv, so vpili. Zdaj pa se nam je to vrnilo kot bumerang. Potrdilo se je, da je šlo tako pri Glasu ljudstva kot zdajšnji koaliciji za čisto demagogijo.

Podobno zdaj poslušamo tudi pri zdravstvu. V bistvu pa je tako, da Golobovi niti denarja iz Bruslja, ki ga je s pogajanji pridobila Janševa vlada, ne znajo pripeljati v Slovenijo.

Pristojni minister v Janševi vladi Zvone Černač je še spomnil, da bi tako mariborska infekcijska klinika kot prenova UKC Ljubljana in URI Soča ter številni drugi projekti ostali v načrtih in bi se že izvajali, če bi Evropska komisija leta 2021 takratni vladi odobrila financiranje. Da se to ni zgodilo, gre nedvomno zahvala tudi Tanji Fajon, takratni evropski poslanki, ki je sredi Bruslja lobirala, naj Sloveniji vendarle ne dajo evropskega denarja.

Zdaj imajo Golobovi škarje in platno v rokah, Slovenija pa je zaradi njihove nesposobnosti denar izgubila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine