11.4 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

V Slovenski demokratski mladini zaskrbljeni nad delovanjem ŠOU

Piše: C. R., STA

V Slovenski demokratski mladini (SDM) so zaskrbljeni nad netransparentnim delovanjem Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU). SDM poudarja, da se položaj študentov iz leta v leto slabša in da si študentje, ki z delom prek napotnice prispevajo k financiranju ŠOU, zaslužijo vedeti, kako je ta denar porabljen.

V izjavi za javnost so v SDM zapisali, da so zaskrbljeni, ker ŠOU javnosti onemogoča ozaveščanje o porabi študentskega denarja, ignorira medijske pozive in ima dolgo tradicijo zadrževanja ključnih podatkov, do katerih bi mogli imeti dostop vsi študentje.

Izpostavili so, da je proračun ŠOU ogromen, saj letos znaša več kot štiri milijone evrov, zaradi česar so v SDM izrazili skrb zaradi finančnega načrta, kjer je za honorarje predsedstva ŠOU namenjenih kar 180.000 evrov, za Študentski tolar, ki predstavlja pomoč študentom iz materialno-ogroženih skupin, pa je namenjenih zgolj 160.000 evrov.

V podmladku SDS opozarjajo, da se netransparentno delovanje študentskih organizacij dogaja že več let. Študentski denar je po njihovem nesmotrno porabljen, sporne pa naj bi bile tudi svetovalne pogodbe in zavodi, ki so jih ustanovile študentske organizacije, iz katerih se preteka javni denar.

Zapisali so tudi, da so že v preteklosti predlagali spremembo dveh členov zakona o skupnosti študentov, po katerih bi Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) postala pravna oseba javnega prava, za nadzor nad zakonitostjo delovanja pa bi skrbelo računsko sodišče.

Na netransparentnost delovanja ŠOU so v torek na tiskovni konferenci sicer opozorili predstavniki Radia Študent in opozorili, da ŠOU o njihovi zahtevi za dostop do informacij javnega značaja odloča že 286 delovnih dni, čeprav bi morala o zadevi odločiti v 20 delovnih dneh. Namesto da bi ŠOU študentom razkril, kaj počne z njihovim denarjem, raje plačuje globe, so poudarili na Radiu Študent.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine