11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Tihotapci migrantov so se znova spopadli na madžarsko-srbski meji

Piše: A. S.

 

Po poročanju madžarskih medijev postaja območje madžarsko-srbske meje pravo bojišče, kjer se v strelskih obračunih tihotapci migrantov spopadajo za ozemlje in nadzor nad tihotapskimi potmi.

 

Nedavno naj bi prišlo le nekaj kilometrov od madžarske meje do novega strelskega spopada z avtomatskim orožjem med tihotapci blizu Subotice na severu Srbije. Za madžarski medij je anonimna priča povedala, da so mu v času ribiškega tekmovanja začeli švigati metki nad glavo. Ko so sprevideli, kaj se dogaja, so se ribiči vrgli na tla, eden od njihovih šotorov pa naj bi bil prestreljen. »Samo zaradi čiste sreče ni bil nihče od lokalnih prebivalcev ranjen. Bili smo zelo prestrašeni, naša življenja so bila v nevarnosti«, je dodala priča.

Policisti so kasneje našli tri ranjence, vendar pa medij Magyar Nemzet poroča, da bi lahko bilo število ranjencev precej višje. Streljanje je bilo namreč slišati več ur iz gozda. Drugi prebivalec je rekel, da je videl vsaj šest bolniških vozil, ki so se peljala proti gozdu. Mnogi domačini sicer nočejo stopiti pred kamero, saj se bojijo posledic. Se pa pritožujejo, da ne razumejo, zakaj se v javnosti o teh incidentih prikrivajo informacije. »Vsi vedo, kaj se dogaja,« je izpostavil eden od domačinov.

Madžarski medij piše, da je ljudi tudi sicer strah, saj se nezakoniti migranti ne zadržujejo samo na območju gozda, temveč jih je opaziti tudi v središču mesta, na igriščih, in seveda okoli sprejemnega centra za migrante, pa tudi v nakupovalnih središčih in na avtobusni postaji. Na ducate migrantov naj bi izstopalo iz avtobusev, ki prihajajo z juga, vsi pa naj bi se takoj napotili proti madžarski meji. Domačini opozarjajo tudi na veliko število taksijev, ki vozijo migrante v mesto. Kolone ilegalcev zatem hodijo proti zunanji meji Evropske unije. Srbsko-madžarska meja pa je ena glavnih tranzitnih točk za migrante.

Do večjega spopada med tihotapci je prišlo lanskega novembra, v srbski vasi Horgoš, kjer živi večinsko madžarsko prebivalstvo. Domačini se sicer pritožujejo, da je takšnih spopadov več. Prav tako naj bi se nenehno vrstile policijske racije, z namenom lovljenja tihotapcev.

Na voljo je tudi posnetek:  (349) Pucnjava u pograničnom pojasu (Subotica, 17. jun 2023.) #3 – YouTube

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine