11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Nekaj koristnih nasvetov pred počitnicami v tujini

 

Piše: M. Bo.

 

Prvomajski prazniki so pred vrati. Če načrtujete dopust v tujini, pri tem nikakor na pozabite na sklenitev turističnega zavarovanja, saj si boste tako prihranili marsikatero skrb.

 

Žal nesreča nikoli ne počiva – tudi v tujini se vam lahko zgodi kaj neprijetnega: lahko zbolite, ste vpleteni v nesrečo, lahko se vam uniči ali poškoduje prtljaga … Velja torej poskrbeti, da boste tudi v neznanem okolju hitro prišli do pomoči. S turističnim zavarovanjem Zavarovalnice Triglav (https://www.triglav.si/zavarovanja/zasebni/zavarovanja-za-prosti-cas/zavarovanje-potovanj-v-tujino) boste imeli pomoč v vsakem trenutku na dosegu roke.

Sklenitev zavarovanja – najpozneje dan pred odhodom

Dobro je vedeti, da zavarovanje začne veljati šele naslednji dan po sklenitvi zavarovanja in plačilu premije ali kasneje. Zato ga sklenite najpozneje na dan pred potovanjem ne glede na to, ali ga sklepate prek spleta, pri zastopniku, na poslovnih mestih ali pri pooblaščenih turističnih agencijah.

Ker je pred potovanjem vedno še veliko stvari, ki jih morate urediti, lahko zavarovanje le z nekaj kliki sklenete tudi po spletu (https://skleni.triglav.si/isklepanje/potovanje/turizem_zavarovanje_intro) in tako prihranite nekaj časa in energije.

Različni paketi zavarovanj – tudi za starejše

Izberete lahko permanentno ali krajše zavarovanje ter se odločite za individualno, družinsko ali skupinsko zavarovanje. Poleg tega v zavarovanje lahko vključite zavarovanca, ki je starejši od 75 let, ali zavarovanca, ki se bo ukvarjal z rizičnimi športi oziroma aktivnostmi.

Na voljo so vam trije različni paketi, A, B in C. Ti se razlikujejo po obsegu zavarovalnih kritjih in višini zavarovalnih vsot, ki jih vključujejo. Med drugim si lahko izberete zavarovanje za primer prekinitve potovanj ali kasnejše vrnitve z njega, zavarovanje zlorabe plačilnih in kreditnih kartic, zavarovanje stroškov bivanja bližnjih v primeru hospitalizacije zavarovanca v tujini, zavarovanje stroškov izdelave novih dokumentov, v primeru poškodovanja tretje osebe ali stvari pa imate vključeno tudi zavarovanje odgovornosti.

Če želite glede na namen potovanja drugačno kombinacijo zavarovalnih kritij, kot so prej predstavljena za te tri pakete, se lahko obrnete na zavarovalnega zastopnika ali obiščite poslovalnico.

Starejši par na potovanju. (Foto: Freepik)

Če se znajdete v težavah …

V primeru nezgode ali bolezni v tujini pokličite 24-asistenčni center na tel. št. 386 2222 2864, kjer vam bodo organizirali zdravljenje in v okviru zavarovalne vsote pokrili stroške zdravljenja v bolnišnici ter stroške prevoza do bolnišnice ali v domovino. Če bodo v času vašega klica vsi operaterji zasedeni, vas bodo v najkrajšem času poklicali nazaj.

Na asistenčni center se obrnite čim prej oziroma najkasneje v 48 urah od nastanka bolezni ali škodnega primera. Če zaradi okoliščin asistenčne pomoči ne morete uporabiti in boste stroške zdravljenja in drugih storitev poravnali sami, lahko povračilo stroškov uveljavljate po vrnitvi v domovino na najbližji enoti Zavarovalnice Triglav.

Zakaj ni dovolj evropska kartica?

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja v večini držav članic Evropske unije krije stroške nujne zdravstvene pomoči v zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže, ne krije pa stroškov nekaterih nujnih storitev, kot sta prevoz poškodovanega ali bolnega iz tujine v Slovenijo in prevoz s helikopterjem do bolnišnice.

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine