11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

»Beli Masajki« slovenskega parlamenta bijejo zadnje ure

Piše: Gašper Blažič

Slovenija očitno postaja partnerska država jedrne Afrike (in ne jedrne Evrope, s čimer se je še pred kratkim hvalila zunanja ministrica Tanja Fajon). No, še v času, ko Fajonova še ni bila zunanja ministrica, je dvigovala glas zaradi povezovanja prejšnje vlade z državami t. i. Višegrajske skupine.

In medtem ko Slovenija zaradi domnevnega zatiranja LGBT toži »Orbánovo« Madžarsko, naše politične dame veselo obiskujejo države, ki so do istospolno usmerjenih celo bistveno bolj neprijazne kot denimo Putinova Rusija. Takšen primer je Uganda, ki jo je nedavno obiskala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Zaradi svoje afriške turneje v slogu Titovih »neuvrščenih« in kontrasta, ki ga je kot blondinka vzbujala v črni Afriki, si je prislužila naziv »Bela Masajka«. V Afriki je celo posvojila opico, kar sicer ni nič novega, kajti posvojena mucka je že preteklost. Tudi Fajonova ni hotela kaj dosti zaostajati za njo in je nedavno obiskala Etiopijo, zaradi česar zlobni jeziki že namigujejo, da bo morda v kratkem postala etiopska kraljica, ki bo lahko po svetu pošiljala svoje evnuhe (skopljence). Očitno pa o podobni afriški turneji razmišlja tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki prav tako pogreša Titove izlete na črno celino, tja, kjer je nesojeni Titov naslednik Marko Bulc precej ponesrečeno lovil slone.

No, kakorkoli že, Klakočar Zupančičevi je treba čestitati vsaj za eno stvar: skupaj s svojo stranko in z njenim (in hkrati vladnim) šefom Robertom Golobom vrača Slovenijo v čas SFRJ – pa ne samo na račun potovanj v Afriko, ki jih seveda financiramo davkoplačevalci, ampak tudi zaradi odpravljanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar pomeni samo to, da je država povsem monopolizirala zdravstveno zavarovanje. Skratka, še en korak naše države v čas socializma po meri ljudi, kot bi temu rekel zadnji šef CK Milan Kučan. V zadnjem času pa si je najbolj razvpita slovenska blondinka, sicer nekdanja sodnica in Sorosova štipendistka, privoščila še dokaj pompozen intervju za aprilsko izdajo revije Ona Plus, kjer je naglas priznala, da si pravzaprav želi ponovitve komunistične revolucije. Pri tem je bila precej nekonsistentna, saj je dejala, da se vsaka ideologija sprevrže v absurd in postane nasilna. »Ko ideologija na kakršen koli način postane nasilna, izgubi svojo prvotno vrednost, saj nasilje, naj bo fizično, psihično ali verbalno, izniči vse dobro, za kar se je neko gibanje zavzemalo,« je med drugim dejala. Ko pa je odgovarjala na vprašanja o današnji negotovosti mladih in o strahu pred prihodnostjo, je odgovorila: »Žalostno je, da smo kot družba prišli tako daleč, da nam mladi to sporočajo.« Ob tem je omenila tudi stiske starejših v naši družbi. Po njenem mnenju to, kar se zdaj dogaja, ni več vzdržno, zato nas nedvomno čaka nov družbenopolitični sistem, a da bo prehod vanj bržčas revolucionaren, saj nas tako uči zgodovina. »Kapitalizem ne bo večen, ker se že nekaj časa kopiči nezadovoljstvo, ta izjemna energija ljudi pa kliče k spremembi.« Dejala je tudi, da se ji zdi prav, da tisti, ki ima, to na neki način povrne družbi, ker mu je ta omogočila, da ima (sic!). Najbrž bi ji za te izjave čestital celo kontroverzni poslanec Levice Miha Kordiš (razen če bi protestiral, ker je Klakočar Zupančičeva njegova nelojalna konkurenca).

To je seveda le eden od številnih zdrsov »Bele Masajke« in teh smo se že navadili. In prav v tem je težava, da smo se navadili na tovrstno obnašanje osebe, ki nikakor ni dorasla svoji funkciji in, ne pozabimo, pred javnostjo skriva svojo zdravstveno kartoteko. Voditi hram demokracije pač ni hec. Morda je tovrstna populistična tabloidnost delu javnosti celo všeč, ker so tako ali tako že siti dolgočasnih birokratov, ampak predstavljajte si, da postanejo ekscesi tudi del komuniciranja Slovenije na mednarodnem diplomatskem parketu – že tako ali tako se številni tuji (tabloidni) mediji privoščljivo hihitajo in posmehujejo bednim Šentflorjancem, češ če jih vodijo takšni ljudje, kako zarukani morajo biti šele sami. Denimo njena famozna izjava o ženskah, ki »vrtijo svet« v Ruandi, je postala sporna celo za vidnega člana SD, ki je bil nekdaj dvakrat minister – to je Jernej Pikalo. Še dobro, da tujih medijev obisk slovenske političarke v osrednji Afriki ni preveč zanimal.

Je torej presenetljivo, da bi se celo poslanci Gibanja Svoboda radi znebili »Bele Masajke« v rdečih čeveljcih? Naši viri pravijo, da samo čakajo na trenutek, ko bo opozicija vložila predlog za njeno razrešitev, čemur bo sledilo tajno glasovanje. In če bi se nabralo vsaj 46 glasov za njeno razrešitev (kar ni nemogoče), bi morala nekdanja okrajna sodnica pakirati kufre. Tako ali drugače.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine