23.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Škotska ima novega predsednika vlade, muslimana pakistanskega rodu, Humzo Yousafa

Piše: A. S.

Velika demografska zamenjava se kot posledica in cilj množičnih migracij ne kaže vse bolj le na ulicah zahodnoevropskih mest, temveč tudi v tem, da potomci migrantov zasedajo vse več pomembnih in celo vodilnih položajev v javnem življenju in politiki.

Če se je na čelu Velike Britanije kot predsednik vlade jeseni lanskega leta znašel Rishi Sunak, se sedaj podobna zgodba ponavlja na Škotskem, kjer je Škotska nacionalna stranka za svojega vodjo izbrala Humzo Yousafa, ki je tako postal tudi prvi škotski premier muslimanske veroizpovedi in pakistanskega izvora, oziroma pripadnik etnične manjšine.

Humza Yousaf, ki je s svojimi 37-leti tudi najmlajši škotski premier, obljublja Škotom, da jih bo popeljal do »neodvisnosti«. Vendar pa se je treba vprašati, kako naj bi ta »neodvisnost« izgledala za etnične Škote, saj se je Yousaf v preteklosti pritoževal, da je v škotski vladi preveč belcev. Prav tako je v svojem nagovoru ob tem, ko je bil izbran za predsednika vlade, izpostavil, da je treba slaviti migrante, ki so »veliko doprinesli« Škotski, in se zahvalil svojim starim staršem, ki so pred šestdesetimi leti prišli na Škotsko.

Yousaf je med drugim obljubil tudi, da bo podprl in sprejel kontroverzno novo škotsko zakonodajo, ki bo omogočala državljanom, da lažje spremenijo spol. To zakonodajo je sicer škotski parlament sprejel, jo je pa blokirala vlada Združenega kraljestva.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine