11.6 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

(INTERVJU) Pedro Díaz: “Ni mi bilo treba videti množičnih grobišč, saj sem videl civiliste, ki so jih umorili v jarkih na cesti, jih zasuli s kroglami v njihovih avtomobilih ali obesili”

Piše: Kulturnimarksizem.si

Intervju s Pedrom Díazom Floresom, španskim prostovoljcem v Mednarodni legiji ukrajinske vojske. Pedro, ki je bil od novembra v Španiji, je 6. februarja izvedel za svojo smrt in za to, da so ga ruske sile 25. januarja “denacificirale” v Bakhmutu. Različni ruski kanali in številni kremeljski propagandisti so razširili novico, da je bil “španski plačanec, ki je prodajal balzamirane prste mrtvih ruskih vojakov, 25. januarja likvidiran v Bakhmutu. Novica je bila, tako kot večina ruske propagande, laž.

Kaj ste si mislili, ko ste videli svoj nekrolog in izvedeli za svojo smrt?

 

Za to sem izvedel od prijatelja Viktorja, ki je bil prav tako v Ukrajini kot prostovoljec. “Ubili so te,” mi je rekel Victor. Objavili so celo nekrolog, ki je napovedoval moj pogreb 1. februarja. To sem vzel kot šalo, nisem tega jemal resno.

 

 

Razpisali so tudi nagrado za vašo glavo in vas obtožili, da prodajate prste ruskih vojakov.

Da, vse to se je zgodilo decembra lani. Za božič mi je pisalo več ljudi, ki so me spraševali, ali prodajam “trofeje”, prste ali druge okončine sovražnih vojakov. Bili so tako nadležni, da sem na koncu enemu odgovoril, da prodajam prste na Ebayu, čeprav sem jasno povedal, da ne mislim resno. Posneli so posnetek zaslona, ga izrezali, da ga ni bilo mogoče razumeti kot šalo, in ga razširili.

 

 

Vendar je skupina Wagner tista, ki izvaja vse vrste barbarstev in jih objavlja.

 

Točno tako. Toda za vse, kar rečejo in storijo, krivijo drugo stran. To je značilno za vojno.

 

 

Kdaj ste odšli v Ukrajino, da bi se vpisali v vojsko?

Informacije sem začel iskati 25. februarja na različnih ukrajinskih kanalih Telegram in naletel sem na kanal Azov. Tako sem jih vprašal, katere dokumente potrebujem, da se lahko prijavim v ukrajinske teritorialne sile, vse so mi povedali in s prijateljem sva šla z avtobusom do meje, kjer so naju pobrali. Resnica je, da je bilo takrat, 1. marca, vse v kaosu.

Več preberite TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine