6.2 C
Ljubljana
torek, 1 oktobra, 2024

Protest proti aroganci vladajočih revanšistov, bleferjev in nastopačev

Piše: Dr. Metod Berlec

Prejšnjo sredo je bil pogled na protestnike, ki so na pobudo ljudske iniciative Glas ljudstva napolnili Trg republike v Ljubljani, veličasten. S slovenskimi zastavami v rokah in ob narodnozabavni glasbi so ljudje, ki so desetletja trdno garali tako v prejšnji kot sedanji državi, zahtevali dostojne, človeka vredne pokojnine.

V nagovorih zbrani množici je bilo slišati, da je sedanja generacija upokojencev tista, ki je v prejšnji državi, v času jugoslovanskega socializma, v vrstah čakala za bencin in gradbeni material, in tista, ki je na Roški cesti v Ljubljani protestirala proti temu, da se slovenskim državljanom sodi v srbohrvaščini. Poudarili so, da gre za generacijo, ki ima največ zaslug za osamosvojitev Slovenije, zato zdaj zahtevajo dostojno življenje, saj pokojnine niso socialna pomoč, ampak pravica. Vladi so tudi sporočali, da je dovolj norčevanja iz njih in da želijo dostojno življenje ter spoštovanje. Številni so svoje zahteve vladi izpisali na transparentih. Med drugim so bili na njih napisi »Zahtevamo dostojne pokojnine«, »Vlada, ne igraj se z nami, še smo pri močeh upokojenci«, »Pomagajte nam živeti, ne pomagajte nam umreti«, »Sodnikom 600 €, upokojencem pa evtanazijo«, Ne evtanazija upokojencev, da evtanazija golobizma«, »Hočemo zaslužene pokojnine, mi smo ustvarjali to državo, v kateri sadove uživate zdaj vsi« …. Protestniki so pod vodstvom Pavla Ruparja zagotovili, da se bodo zbirali vsakega prvega v mesecu na Trgu republike v prestolnici vse dotlej, dokler jih ne bodo vladajoči slišali in upoštevali ter jim priznali, da si zaslužijo dostojne pokojnine.

Protest je bil popolnoma drugačen kot politično motivirani protesti v času prejšnje, Janševe vlade, ko so večinoma protestirali pripadniki mlajše in srednje generacije iz prestolnice, ki so odraščali pri svojih privilegiranih socialističnih (ali celo tajkunskih) starših. Divjali so proti desnosredinski vladi predvsem ideološko obremenjeni ljudje iz javnega sektorja, fdvjevci, različni faliranci, ki nikoli v življenju niso trdo delali, in ljudje, ki se že leta gredo sindikalizem, aktivizem, kvazikulturništvo in parazitstvo pri javnih jaslih na račun slovenskih davkoplačevalcev. Protestirali so v glavnem vnuki »novega razreda«, o katerem je pisal Milovan Đilas leta 1957 v svoji knjigi Novi razred: analiza komunističnega sistema. V knjigi je namreč opozoril, kako partijsko- državni uradniki oblikujejo razred, ki »uporablja, uživa in razpolaga z nacionalizirano lastnino«. Nekaj podobnega danes počnejo levi pri(h)vatizerji, ki so se okoristili z družbenim premoženjem v času prehoda iz prejšnjega v sedanji družbeni sistem. V času tranzicije torej. Seveda na tistih protestih ni manjkalo niti predstavnikov prejšnje totalitarne oblasti z zadnjim šefom partije Milanom Kučanom. Slednji je spodbujal k protestom in protestnike pod vodstvom Jaše Jenulla, Tee Jarc in drugih pred Spomenikom revolucije celo večkrat nagovoril. Le-ti so kot »Glas ljudstva« s pomočjo dominantnih medijev na oblast pripeljali Roberta Goloba in njegovo Gibanje Svoboda.

Sedaj se iz tedna v teden kaže, da program »samo, da ni Janša« ne deluje. Na oblasti imamo vlado, ki je polna ideološkega revanšizma, norosti kulturnega marksizma, praznega nastopaštva, resnih kompetenc za vladanje pa ji močno primanjkuje. Zato smo po novem priča sestankom koalicije na Brdu pri Kranju. V drugi polovici januarja so tako razpravljali o »zdravstveni reformi«, prejšnji teden so začeli »razpravo o reformi plačnega sistema in stanovanjski politiki«. A kakšen je izkupiček? Čeprav so že osem mesecev na oblasti, so se šele sedaj začeli seznanjati z razmerami na posameznih področjih, delati analize in pripravljati časovnice. Kakšne reforme naj bi izvedli, še sami ne vedo, zato ustanavljajo različne »strateške svete«, ki naj bi vsebinsko domislili »reforme«, pri čemer vse »reforme« prelagajo v naslednja leta, ko je vprašanje, ali bodo sploh še na oblasti. V nebo vpijoč primer je bila obljuba predsednika vlade Roberta Goloba, da bodo do plačne reforme vsi sodniki in tožilci dobivali mesečno 600 evrov dodatka. Predlog za to so po nujnem postopku vložili v državni zbor, a ga je zakonodajnopravna služba raztrgala, ker je bil protiustaven, zaradi česar ga je bila vladajoča koalicija prisiljena umakniti. Golob sam in njegova vlada sta tako pokazala popolno nekompetentnost, amaterstvo, …

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine