14.9 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

O Jovanki in zapenjanju Titovega šlica

Piše: Petra Janša

Mnoge oboževalce nekdanjega diktatorja je na Twitterju razburila napoved intervjuja z Igorjem Omerzo, kjer bralcem predstaviva njegovo knjigo o Titovi trmoglavki Jovanki. Tvitnila sem namreč Omerzov citat, in sicer, da je bila »Jovanka psihično hudo bolna oseba, kar so ugotavljali tudi Titovi zdravniki, in ko je za to izvedela Jovanka, so morali pakirati kovčke«.

Pod zapisom so se vsuli tviti z žaljivo vsebino. Anonimneži niso pljuvali po Jovanki, neprimernih opazk sva bila seveda deležna tako Omerza kot avtorica teh vrstic.  Dva najbolj svinjska zapisa sem prijavila tudi podjetju Twitter. Enega od teh so kasneje umaknili. Saj veste, ko nimaš argumentov, osebno diskreditiraš, in to gre največkrat v smeri omenjanja spolnih udov v kombinaciji s priimkom.

Prav zato sem se odločila, da predstavim zanimiv odlomek iz omenjene knjige. Omerza piše, da je Jovanka »v ožjem krogu izkazovala politične ambicije, ki pa jih je Tito odločno zatiral; vse to je uspel krotiti in ustaviti«! In nadaljuje, da je »morda za njeno formo mentis (stanje duha, op. p.) najbolj značilna njena nesramna in nespoštljiva izjava o starajočem se soprogu, ki jo je izrekla generalu Anđelku Valterju oktobra 1971 med Titovim obiskom Indije«. Takole Omerza citira Jovanko: »Jaz sem tista, ki vse vodim, kaj lahko on sploh še postori, on je star, jaz mu moram celo šlic zapenjati.«

Avtor knjige nadaljuje, da je Tito neodločno opazoval in trpel dogajanje, generalu Ivanu Miškoviću pa je spustil nič kaj prijazno opazko glede svoje soproge, češ da bi morala Jovanka biti »preddelavka v rudnikih diamantov v Južni Afriki, kjer se z bičem šopajo kopači«. Tako kruta je bila v Titovih očeh njegova Jole. Omerza pripiše, da je prek Miškovića »dajal denar svojima sinovoma in vnukom ter ga pri tem prosil, naj pazi, da tega ne izve Jovanka. Ko je Mišković zaradi Jovanke moral oditi, je tajno ‘darovalno’ funkcijo opravljala Milka Planinc, dolgoletna predsednica hrvaških komunistov in po Titovi smrti tudi predsednica vlade«.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine