25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Uresničevanje novoletnih zaobljub in skupni cilji

Piše: Lucija Kavčič

Novoletna praznična slavja so minila in začel se je tihi januar, poln dela in skrbi, ki smo jih pred božično-novoletnimi prazniki odložili. Zdaj imamo na ramenih še vse tisto, kar smo si zadali za leto 2023, ko je na silvestrovo odbila polnoč: bolj zdravo prehranjevanje, obnova stanovanja ali celo postavitev sončne elektrarne.

V novo leto vsako leto vstopamo zresnjeni, polni volje in zaobljub, da bomo v letu, ki se je začelo, popravili svoje napake in postali prijaznejši, odpravili pregrehe, na primer nehali kaditi, in spremenili vse tisto, česar nam v minulem letu ni uspelo spremeniti in izboljšati. Čeprav si podobne zaobljube postavljamo vsako leto znova in nam jih vsako leto znova vsaj del ne uspe izpolniti, pa nikakor ne smemo obupati. Zavedati se moramo, da nismo popolni in da bomo napake delali tudi v novem letu: morda se bo starim pridružila še kakšna nova. Ostanimo optimistični in pogumni: zadane novoletne zaobljube je z dovolj volje mogoče uresničiti, če si ne zadamo točno določenih datumov, ampak si določimo le okvirne cilje. Včasih pa je potrebna tudi kakšna spodbuda od zunaj, pomaga tudi, če si katero od novoletnih zaobljub zadamo timsko – to je skupaj s partnerjem ali z drugimi člani družine, še posebej če gre za graditev hiše. Pa tudi sicer lahko k uresničevanju novoletnih zaobljub prijatelji in družinski člani drug drugega spodbujamo in si dajemo oporo.

Prehranska dopolnila

Tudi glede novoletne zaobljube, da bomo odslej živeli bolj zdravo, polepšali postavo in morda izgubili kak kilogram, pomaga, le ta cilj dosegamo še s kom, da lahko drug drugega spodbujamo. A je treba vzeti v zakup, da se preprosto razmišljanje, da bomo telesno težo uredili samo s pomočjo preprostega reka, ki se glasi Manj jej! velikokrat izkaže za napačno, saj telo potrebuje poleg hranil tudi minerale in vitamine, ki jih je, če jih ne dobimo s hrano, treba vnesti s prehranskimi dodatki. Še vedno velja, da si je za obroke treba vzeti čas in jih načrtovati ter uživati redno, če hočemo doseči učinek. Prehranska dopolnila so osebna izbira vsakega posameznika, menijo pri Apinature: »Vsi se sicer zavedamo, da živimo v prehitrih časih, ki niso v prid ustrezni, raznovrstni in redni prehrani, vendar mnogi šele takrat, ko je že prepozno, ugotovijo, da bi bilo treba nekaj spremeniti. Ob vstopu v novo leto je zaobljuba »živel bom bolj zdravo« nedvomno ena pogostejših! Vendar telo določene minerale in vitamine nujno potrebuje, zato jih je treba vanj vnašati redno in enakomerno: če ne z ustrezno prehrano, pa s prehranskimi dopolnili, da obdržimo ravnovesje hranil v telesu,« je za Demokracijo dejal Zokky Zadravecz.

Preventiva in dobro počutje

Bistvo vseh prehranskih dopolnil je preventiva in dobro počutje, še pravijo pri Apinature in uporabnikom priporočajo svoje vitamine in minerale. Apinature zagotavlja, da so vsa prehranska dopolnila, ki jih tržijo, osnovana z ekipo vrhunskih strokovnjakov in izdelana v priznanih evropskih laboratorijih. »Izpostaviti je treba predvsem Vitamin D, katerega pomanjkanje je po podatkih EFSE zaznati pri kar 40 odstotkih evropskega prebivalstva. V času povišanega števila akutnih obolenj (od septembra do aprila) še dodatno svetujejo jemanje vitamina D v obliki prehranskega dopolnila: 800–2.000 (20–42 µg/dan) za zdrave posameznike, za rizične skupine pa 1.000–2.000 U. I. dnevno, nosečnice 1.200–1.500/dan,« priporoča naš sogovorec in nadaljuje, da skupaj z zadostnim vnosom vitamina D3 in vitamina C ne smemo zanemariti niti skrbi za ravnovesje črevesne flore, ki jo lahko uspešno vzdržujemo in obnavljamo na primer z napitki Savia, Aloe vera in s podobnimi. Vedno pa je treba popiti tudi zadostne količine tekočine in ob zaradi današnjega pretežno sedečega načina življenja poskrbeti tudi za gibanje; priporočljiva je redna vadba ali ukvarjanje z izbranim športom. Športno aktivnim posameznikom se svetuje še dodaten vnos magnezija, lahko tudi v kombinaciji s kolagenom. Apinature izpostavlja prehranski dodatek Flexi kolagen, ki vpliva na zdravje sklepov, hrustanca in kosti, pomaga ohranjati prožnost in mobilnost sklepov.

Ne le prehranski dodatki, pomembno je tudi gibanje. (Foto: Shutterstock)

Zdrav način življenja

Ob vseh priporočilih glede prehranskih dopolnil pri Apinature poudarjajo, da je za optimalno najboljše počutje treba skrbeti ves čas: »Samo z jemanjem prehranskih dopolnil nikakor ni mogoče narediti čudežev! Novoletne zaobljube so eno, popolnoma spremeniti način življenja pa v praksi pomeni povsem nekaj drugega. Za zadovoljevanje ustreznih prehranskih potreb posameznika je ob uživanju prehranskih dopolnil nujno treba stremeti k raznoliki in uravnoteženi prehrani ter slediti zdravemu načinu življenja,« je še dejal Zokky Zadravecz iz podjetja Apinature. K temu sodi že omenjeno gibanje – to nam mora biti v veselje in nas ne sme preveč obremenjevati, da ga lahko izvajamo redno. Telesna dejavnost namreč spodbuja dobro delovanje srca in žilja ter spodbuja ugodno psihofizično dinamiko. Če treniramo, srce deluje bolj umirjeno in pulz se v mirovanju zniža. Redno gibanje prav tako preprečuje in zmanjšuje dejavnike tveganja, ki so po navadi vzrok za različne težave, motnje in obolenja, kot so na primer debelost, povečane vrednosti sladkorja, holesterola in drugih maščob v krvi ter zvišan krvni tlak. Pozitivna stran gibanja in redne fizične aktivnosti je tudi izboljšanje razpoloženja in uspešnejše premagovanje stresa.

Samostojni s soncem

Nekateri so si za novoletno zaobljubo izbrali izboljšanje svojega počutja, zdravja in videza; drugi so svoje novoletne cilje usmerili na izboljšanje kvalitete bivanja, si zadali, da bodo obnovili stanovanje, posodobili sistem ogrevanja v svoji hiši ali prešli na zeleno energijo tako, da postavijo sončno elektrarno. Sončna energija postaja vse pomembnejši vir toplotne in/ali energije, pravijo pri podjetju Amp-solar, d. o. o., iz Prestranka. Kot so nam razložili, so sončne celice povezane v solarne module, kjer se sončna energija pretvarja v elektriko. Samostojni solarni sistemi proizvajajo elektriko le za lastne potrebe in zbrane solarne elektrike ne oddajajo v omrežje, sestavljajo pa jih solarni moduli, solarni regulatorji, solarni akumulatorji in razsmerniki. Solarni moduli shranjujejo zbrano elektriko iz sonca v solarnih akumulatorjih. Solarni regulatorji, ki so nameščeni med solarnimi moduli in solarnimi akumulatorji, ščitijo solarne akumulatorje pred prenapolnjenostjo. Električni porabniki delujejo navadno na omrežni napetosti, zato je potreben razsmernik, so nam še povedali pri Amp-solar, d. o. o.

Novi razpis Eko sklada

Pri izpolnjevanju novoletne zaobljube, da bomo postali energetsko neodvisni in samooskrbni s postavitvijo lastne sončne elektrarne, pa je treba biti pozoren še na nov razpis Eko sklada, poudarja Adrijana Pavlovec iz podjetja Amp-solar. Slovenski okoljski javni sklad – Eko sklad je namreč v zadnjih dneh lanskega leta v Uradnem listu Republike Slovenije št. 166/2022 objavil dva nova javna poziva: za nepovratne finančne spodbude za namestitev sončnih elektrarn za samooskrbo in za skupne naložbe ogrevanja v starejših stavbah s tremi ali z več deli. Novi javni poziv za nepovratne subvencije oziroma finančne spodbude/pomoči za naprave za samooskrbo z električno energijo in za naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije namenja 10 mio EUR nepovratnih sredstev za že izvedene naložbe vgradnje naprav za individualno in skupnostno samooskrbo z električno energijo, ki električno energijo proizvajajo z izrabo sončne energije. Spodbuda je tokrat prvič dodeljena tudi za naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije.

Letos ne zamudite razpisa Eko sklada. (Foto: Freepik)

Za že delujoče naprave

Kot je še objavil Eko sklad na spletni strani, višina nepovratne finančne spodbude znaša 500 EUR za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije, vendar ne več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov naložbe; ter 50 EUR za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo brez baterijskega hranilnika električne energije, vendar ne več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov naložbe; za največ 80 odstotkov vsote priključnih moči odjemnih mest. Adrijana Pavlovec opozarja, naj bodo vlagatelji pozorni, saj bodo nepovratna sredstva dodeljena za naložbe, izvedene od vključno 1. 3. 2022 dalje, naprave, sončna elektrarna in baterijski hranilnik morajo ob oddaji vloge že obratovati.

Zaobljuba – nova hiša

Ena nekoč najzahtevnejših in najteže izvedljivih novoletnih zaobljub je bila zgraditev nove hiše v samo enem letu. Letos je takšno zaobljubo mogoče izpolniti celo v krajšem času, saj Žiher hiše, d. o. o., ponujajo postavitve cenovno dostopnih montažnih lesenih pasivnih hiš z najboljšim razmerjem med kakovostjo in ceno. »Razvili smo najboljšo hišo Žiher na svetu, v kateri je račun za elektriko nižji kot račun za telefon. Na koncu stranka plača samo omrežnino, kar je v teh časih ključnega pomena, saj vemo, da se vsi energenti nenehno dražijo,« pravi direktor Žiher hiš Marko Žiher. Vse montažne hiše pod blagovno znamko Žiher hiše odlikuje tehnološka dovršenost energetskega ovoja, izpopolnjena z vrhunsko tehnologijo ogrevanja in prezračevanja nemškega proizvajalca. V Žiher hišah so lansirali tudi novo linijo t. i. modularnih manjših hišk SmartHouse. Njihova prednost je v cenovni dostopnosti, pri čemer se ni treba odreči kakovosti in masivnosti montažne gradnje. Modularno graditev odlikuje hitra izdelava hiše v proizvodni hali in postavitve na terenu. Novost je tudi vgrajevanje sončne elektrarne v kombinaciji s hranilnikom energije z inverterjem v tipske Žiher hiše in SmartHouse.

(Foto: STA/Katja Kodba)

V podjetju Agrosloven iz Trstenika pri Kranju ob stresu in nespečnosti svojim strankam priporočajo kapljice CBD.

S kakšne vrste stresom se najpogosteje srečujemo in kateri so dandanes najpogostejši viri stresa?

Med glavne vire stresa spadajo osebni odnosi in služba. Pri odzivu telesa na stres se sproščata hormona adrenalin in kortizol, kar pospeši srčni utrip, upočasni prebavo, prekine pretok krvi v glavne mišične skupine in spremeni še druge avtonomne živčne funkcije. Notranje reakcije na stres so tesnoba, depresija in nespečnost. Ločimo trenutni stres, s katerim se srečujemo v vsakdanjem življenju, in kronični stres zaradi travm iz otroštva, službe, slabega zakona ipd.

Kateri Agroslovenovi izdelki najučinkoviteje pomagajo pri stresu in nespečnosti? 

Ob stresu in nespečnosti ljudje največ posegajo po Agroslovenovih kapljicah CBD, saj so naravni izdelek, ki omogoča umiritev možganov in telesa pred spanjem. Na voljo so v 5- in 10-odstotne. Mlajšim osebam in osebam s trenutnim stresom se priporočajo 5- ali 10-odstotne kapljice CBD, odvisno od tega, ali imajo tudi težave s spanjem.
 
Kako pogosto in katere je priporočljivo jemati?

Za uporabnike začetnike se priporoča, da začnejo z nižjimi koncentracijami CBD okoli 10 mg dnevno, saj telo potrebuje kakšnih 10 do 14 dni rednega uživanja, da se naš endokanabinoidni sistem »zažene«. Pri večini začetnih uporabnikov so v tem času spremembe komaj zaznavne. Če po 10 dneh ni izboljšanja, se poveča vnos za 2-lrat in nadaljuje jemanje naslednjih 10 dni. Ker se vsako telo drugače odziva na odmerek, je lahko količina zaužitih kanabinoidov pri vsakem uporabniku drugačna. Nekaj je odvisno še od dnevnih nihanj stresa, zaradi česar je priporočljivo spreminjati dnevni vnos. Posebej pri kroničnih težavah, kot sta stres in nespečnost, nekateri ljudje šele po dolgotrajnejši uporabi kapljic CBD občutijo spremembe. V primeru hkratne uporabe zdravil priporočamo posvet z zdravnikom.

Ali je treba jemanje kapljic CBD prekinjati?

V splošnem ni treba prekinjati jemanja kapljic CBD, vendar je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom ali drugim zdravstvenim strokovnjakom, preden začnete jemati kapljice ali katerokoli drugo obliko CBD. Zdravnik ali zdravstveni strokovnjak vam lahko svetuje optimalni odmerek in pogostost jemanja CBD, ki je primeren za vaše potrebe in zdravstveno stanje. Kapljice CBD niso zasvojljive in nimajo stranskih učinkov, ki bi lahko bili škodljivi za zdravje, zato jih je mogoče jemati tako dolgo, kot menite, da so vam potrebne, a je treba spremljati rezultate jemanja.

Kako ste začeli gojiti in prodajati industrijsko konopljo? Kakšna so vaša vodila?

Naša zgodba je leta 2015 vzklila iz čistega prijateljstva, skupnih vrednot in življenjskih ciljev. V hitro razvijajočem se svetu smo zaznali veliko željo po vrnitvi k bistvu, naravi. Jasno je bilo, da nas bodo le visoki standardi in trdna drža ohranili v družbi najboljših, zato smo vse moči usmerili v lastno pridelavo. Začetne izzive smo premagali ob sodelovanju z lokalnimi kmeti in povezovanju z enako mislečimi ter se na trgu uveljavili kot zaupanja vredna znamka. Pridelava konoplje in proizvodnja izdelkov iz konoplje ter izvlečkov CBD in CBG postaja med ljudmi vse bolj prepoznavna po blagodejnih učinkih na zdravje in dobro počutje. S svojim delom in z izdelki si prizadevamo izboljšati kakovost življenja ljudi in jim pomagati do lažjega doseganja vsakodnevnih ciljev. Blagovna znamka Agrosloven ponosno stoji za svojimi izdelki in surovinami lastne proizvodnje.

Za vse bralce Demokracije smo pripravili kodo za 20-odstotni popust »demo20« v spletni trgovini www.agrosloven.si. Kontakt: [email protected] ali 040129672 ali 040206022.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine