11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

V novi številki Demokracije preberite: Zoran Janković resnični nadšef Golobove vlade!

Piše: Vida Kocjan

Ljubljanski župan Zoran Janković je dočakal svojih popolnih pet minut. To, kar mu ni uspelo leta 2012, da bi namreč kot takratni mandatar sestavil ekipo in vodil vlado, mu je uspelo zdaj. Če takrat ni znal šteti do 46 in je s svojo Pozitivno Slovenijo v parlamentu propadel, mu zdaj to uspeva. Prek Roberta Goloba, takratnega podpredsednika Jankovićeve stranke in zdajšnjega predsednika stranke Gibanje Svoboda. Ne samo Janković, veselijo se tudi tisti iz ozadja – vzporednega mehanizma, saj Golob pleše po njihovih taktih.

 Golob s takšnim populističnim početjem, kot smo mu priča, ustvarja anarhijo. Imeti anarhijo v državi pa je vedno interes nekoga iz ozadja. Vprašanje, ki nas lahko skrbi, je torej: Kdo vodi državo? Golob je zagotovo ne. Na novinarski konferenci prejšnji ponedeljek se je izkazalo, da je strogo nadzorovan in kot takšen tudi obvladovan. Nobeno dodatno vprašanje zunaj njegovega konteksta oz. konteksta tistih interesnih skupin, ki ga obvladujejo, ni dobrodošlo.

Mož beseda pa ni

Golob, ki je pred tem trdno stal za svojim ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom, tudi podpredsednikom vlade (iz kvote Gibanja Svoboda), je po novem letu spremenil taktiko. Očitno je klonil pod pritiski vseh svojih odprtih političnih in tudi zasebnih front, kot je to označil znani novinar Bojan Požar, in se odločil, da bo »le še politična (premierska) lutka«. Če je prej morda še kazalo, da bi se utegnil upreti Milanu Kučanu in drugim ključnim igralcem iz vzporednega mehanizma, se je po novem letu to obrnilo.

Ne samo da je obrnil hrbet ministru za zdravje, med drugim je dal tudi zeleno luč, da nekdanjega šefa Udbe Janeza Zemljariča pokopljejo z vojaškimi častmi. Pa pojdimo po vrsti. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je prejšnji ponedeljek zvečer pred širšo javnostjo moral javno opravičiti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Ne enkrat, dvakrat in se mu pri tem tudi obakrat ponižno priklonil.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki tednika Demokracija!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine