14.9 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Preberite odgovor ministrstva za zdravje na poslansko vprašanje Jelke Godec glede zadeve Milović

Piše: C. R.

Včeraj je Ministrstvo za zdravje odgovorilo na poslansko vprašanje Jelke Godec (SDS) v zvezi s storitvami varovanja in svetovanja pri varovanju Ministra za zdravje Danijela Bešič Loredana. Še posebej je zanimiv del odgovora, ki se konkretno nanaša na “sporno” srečanje oz. obisk nekdanjega Drnovškovega varnostnika, Miloša Njegoslava Milovića.

Odgovor ministrstva (del, ki se posebej nanaša na srečanji Milovića z ministrom):

“… Izvedeni sta bila dve zasebni srečanji ministra za zdravje, Danijela Bešič Loredana, z Milošem Njegoslavom Milovićem in sicer 27. 7. 2022 in 9. 8. 2022. Šlo je za podajo osebnega mnenja Miloša Njegoslava Milovića glede ustreznosti razporeditve prostorov, v katerih na Štefanovi ulici 5, v Ljubljani, opravlja svoje delovne naloge minister za zdravje.

Srečanji z ministrom sta bili zasebne narave, o prerazporeditvi prostorov je nato odločal minister v sodelovanju s pristojnimi službami Ministrstva za zdravje in v skladu s prostorskimi možnostmi ter ob upoštevanju posebnosti prostorov.”


Jelka Godec je namreč poslansko vprašanje zastavila 15. 12. 2022 in sicer je zapisala:

” Spoštovani,

zgodba okoli domnevno neformalnega svetovalca in nepravnomočno obsojenega nekdanjega svetovalca Miloša Njegoslava Milovića se vse bolj zapleta, vanjo pa je vključenih vedno več članov Vlade Republike Slovenije.

Predsednik vlade Robert Golob je v Državnem zboru RS 21. novembra trdil, da sicer ve, kdo je Miloš Njegoslav Milovič, vendar da z njim nima nič, da nikoli ni bil z njim in da ni zadolžen za njegovo varovanje.

Po napovedanem odstopu ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar je bilo 8. decembra objavljeno poročilo v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava o političnih pritiskih, iz katerega je jasno razvidno, da se je Milović predstavljal kot zadolžen za varovanje predsednika vlade in to še preden je vlada prisegla v Državnem zboru RS.

Milovičevo vlogo je predsednik vlade nato 14. decembra v Državnem zboru RS vendarle priznal, dejal je, da mu je podal nasvet glede varovanja.

Milović je svetoval tudi ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu. Po njegovih besedah sta se sestala dvakrat, v juliju in avgustu, pogovarjala pa sta se o varnosti na splošno oziroma o varnosti na Ministrstvu za zdravje.

Domnevno zaradi varnosti oziroma odtekanja informacij je minister tudi preselil svojo pisarno. Pri tem sta pomembni izjavi tako predsednika vlade kot ministra zdravje glede tega, Milović nima z nikomer sklenjene pogodbe oziroma da mu nihče ne plačuje za njegove usluge.

Predsednik vlade je dejal, da »on je pač meni svetoval, kot da zasebna oseba, ki sem jo poznal iz preteklega življenja, nobena pogodba ni bila in nobeno delovno razmerje ni bilo nikoli z sklenjeno v vladni strukturi in ne, nihče ga ne plačuje za usluge od kjerkoli drugje,« minister za zdravje pa da je Milovića »dvakrat videl, sodelovanja ni, dokumentov ni, pogodbe ni«.

V zvezi z navedenimi dejstvi je stališče zavzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije in zapisala:

»Pri brezplačnem opravljanju storitev opozarjamo na realno tveganje, da bi vpletene osebe v zameno pridobile (ne)materialno korist na drug način oziroma druge protiusluge. Se pa pojavlja tudi možnost tveganja, da bi zunanja oseba, ki nima nobenega pogodbenega razmerja z ministrstvom, s tem pa tudi ne nosi nobene odgovornosti v zvezi s prejetimi informacijami, informacije o varnostnih in drugih tveganjih, povezanih z varnostjo, kijih pridobi od ministra, zlorabila ali predala nepooblaščenim osebam.«

Glede na vse navedeno me zanima:

  1. Ali Miloš Njegoslav Milović svetuje predsedniku vlade in ministru za zdravje kot fizična oseba ali ima za to registrirano dejavnost ali v obliki katere pravnoorganizacijskih oblik gospodarskih družb?
  1. Ali predsednik vlade in minister za zdravje še vedno vztrajata, da jima Miloš Njegoslav Milović svetuje brezplačno?
  1. Zakaj predsednik vlade in minister za zdravje trdita, da gre v primeru svetovanja Miloša Njegoslava Milovića za brezplačno dejavnost in ne za delo na črno?
  1. Ali je Miloš Njegoslav Milović od predsednika vlade in ministra za zdravje zaradi brezplačnega svetovanja že zahteval kakšne protiusluge?
  1. Katerim članom Vlade Republike Slovenije Miloš Njegoslav Milović še svetuje?”

Jelka Godec

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine