11.4 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Razlika v maržah je 0,5 centa, na Hrvaškem Petrol bojkotira, pri nas molči

Piše: Ana Horvat (Nova24tv)

Naftni trgovec Petrol je v sredo opoldan v znak bojkota zaprl svoje črpalke na Hrvaškem in tako opozoril na nevzdržno regulacijo marž, zaradi katerih Petrol ne pokriva niti stroškov. Razlika med maržo pri nas in na Hrvaškem je 0,5 centa, pa na Hrvaškem bojkotirajo prodajo, pri nas pa ne, pri čemer se poraja vprašanje, ali se je naftni trgovec pri nas že dogovoril z vlado, da iz davkoplačevalskega denarja pokrije izgubo, saj je nemogoče razumeti to, čemur je politični analitik Mitja Iršič rekel “korporativni samostrel v koleno”.

“Ne glede na vse – tole je tak korporativni samostrel v koleno, da bi najbrž ti naši nesrečni našistični menedžerji kjerkoli v tujini ne le izgubili službo, ampak bili za vse večne čase izolirani od poslovnega sveta,” je zapisal analitik Mitja Iršič na Twitter. Njegov zapis je odziv na Petrolov bojkot na Hrvaškem, ki se je zgodil kot reakcija na nevzdržne marže naftnih derivatov. In čeprav ima Slovenija enake težave z maržami, tukaj so celo višje, pa pri nas nihče ni protestiral, kljub dejstvu, da je Petrol zaradi regulacije utrpel hude izgube.

Zanimivo je dejstvo, da je Petrol na Hrvaškem bojkotiral visoke in nevzdržne marže (marža na Hrvaškem tako trenutno po njihovih pojasnilih znaša 65 lip (8,6 centa na liter goriva, vendar v njihovo maržo ni vključena biokomponenta, ki je v slovenski uredbi vključena, zato je končna marža 61 lip (8,1 centa) na liter dizelskega goriva, s čimer pa naj Petrol ne bi bil zadovoljen, sploh zaradi poslabšanja globalnih razmer zaradi vojne v Ukrajini. Kot smo že poročali, je regulacija cen naftnih derivatov Petrolu na vseh trgih, kjer je navzoč, povzročila za 194,1 milijona evrov škode, skupna škoda zaradi regulacije cen vseh energentov znaša 210 milijonov evrov. S temi številkami so se nedavno na skupščini seznanili delničarji, ki od vlade zahtevajo povračilo izgube. “Če ne bo ustreznih interventnih zakonov, bi se prihodnje leto utegnila škoda povzpeti na 248,1 milijona evrov,” je povedala predsednica uprave Nada Drobne Popović.

Zakaj Petrol prodaje v Sloveniji ne bojkotira, kdo bo kril izgubo?
Glede na navedeno je še toliko bolj čudno, da slovenski Petrol molči, razen, če v ozadju obstaja kakšen dogovor med naftnim trgovcem in Golobovo vlado, da se minusi pokrijejo iz davkoplačevalskega denarja, saj je drugače zelo težko razumeti vodstvene odločitve Petrola, da to dopušča, sploh pa, če na ta račun govori o milijonskih izgubah.

 

V Petrolu, ki je na Hrvaškem zaradi nezadovoljstva z regulacijo cen pogonskih goriv v sredo za eno uro protestno zaprl bencinske servise, zavračajo očitke hrvaškega ministra za gospodarstvo Davorja Filipovića, da je bila takšna poteza neupravičena. Hrvaški gospodarski minister Davor Filipović je v sredo dejal, da se je s hrvaško naftno družbo Ina dogovoril o zvišanju njihove marže na 75 lip (10 centov) na liter, če se bodo razmere umirile, a da ta raven, ki da je enaka kot v Sloveniji, Petrolu ne zadošča, in da v energetski družbi zahtevajo marže v višini ene kune (13 centov). Prav tako je zatrdil, da Petrol po prevzemu trgovca z naftnimi derivati Crodux posluje v zelo pozitivnih številkah in ne bo dovolil, da Petrolove izgube pokrivajo davkoplačevalci.

Na Hrvašskem je Petrol v znak protesta proti vladnim ukrepom regulacije cen goriv v sredo od 12. do 13. ure zaprl svoja prodajna mesta.
Predsednica uprave Petrola Simona Kostrevc in člana uprave Niko Knez ter Vladimir Kuzmic.

V Sloveniji se cene goriv na avtocestah medtem prosto oblikujejo, medtem ko je marža zunaj avtocest omejena na 9,83 centa na liter dizelskega goriva. “Regulatorne omejitve v Sloveniji in na Hrvaškem se torej bistveno razlikujejo,” pravijo v Petrolu, svoj bojkot pa smatrajo upravičenim, zavračajo vse očitke hrvaške vlade glede omenjenega visokega dobička. Skupina Petrol je na Hrvaškem, vključujoč novembra dokončno pripojeno družbo Crodux, v devetih mesecih leta ustvarila 3,5 milijona evrov izgube, ob tem pa je prilagojeni bruto poslovni izid dosegal 88,77 milijona evrov, EBITDA pa 23,18 milijona.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine