22.8 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Policija po preiskavi: Požari na Goriškem Krasu niso bili podtaknjeni!

 

Piše: L. K. F.

Iz PU Nova Gorica so ravnokar sporočili, da Policija v  zvezi  s preiskavo okoliščin letošnjih  obsežnih   požarov   na   območju   Goriškega  Krasa  v  občini Miren-Kostanjevica,  in  sicer  od  zaznave  prvega požara v sredini julija dalje,  lahko  potrdi,  da  je  vodila dlje časa trajajočo kriminalistično  preiskavo  zaradi  ugotovitve  vzrokov  nastanka omenjenih požarov  oz.  v  smeri  ugotovitve, ali so bili podani razlogi za sum, da je bilo  storjeno   kaznivo   dejanje.  “Ni bil potrjen sum, da je bilo storjeno naklepno uradno pregonljivo kaznivo dejanje oz. ni bilo potrjeno, da so bili požari povzročeni namerno,” je sklep preiskave.

V  obsežni  in  zahtevni  večmesečni kriminalistični  preiskavi je bilo opravljenih večje število ogledov krajev požarišč,  zbrana  so  bila  številna obvestila in dokazi ter izvedli druge aktivnosti.Od 15. julija 2022 dalje, ko je bil na Goriškem Krasu oz. pri Mirnu (občina Miren- Kostanjevica)  zaznan  prvi požar in je v nadaljevanju že čez dva dni oz.  17. julija izbruhnil večji požar v naravnem okolju, se je dogajanje na požariščih na širšem območju Goriškega Krasa ob spletu različnih dejavnikov in  okoliščin nadaljevalo vse do 31. julija 2022. Ker je požar vzplamtel na različnih  lokacijah  so  obstajali  razlogi  za  sum,  da je bilo izvršenonaklepno  uradno pregonljivo kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti (po prvem odstavku 314. člena Kazenskega zakonika) oz. da so bili požari na različnih  lokacijah  namerno  povzročeni.  Novogoriški kriminalisti so vse aktivnosti  glede  preiskave  okoliščin  požarov na Goriškem Krasu izvajali skladno   z  določili  Zakona  o  kazenskem   postopku,  o  vseh  izvedenih aktivnostih  in  ugotovitvah  so  obveščali  pristojne  pravosodne  organe (preiskovalnega  sodnika  Okrožnega  sodišča in Okrožno državno tožilstvo vNovi Gorici).Na podlagi zbranih obvestil, ogledov krajev požara, preverjanja informacij, izvedenih operativnih in kriminalistično tehničnih opravil ter pridobljenih dokazil v povezavi z ugotovitvijo vzroka požara, ki so bile izvedene v okviru predmetne preiskave in usmerjene v ugotavljanje vzrokov za nastanek navedenih požarov julija letos, ni bil potrjen sum, da je bilo storjeno naklepno uradno pregonljivo kaznivo dejanje oz. ni bilo potrjeno, da so bili požari povzročeni namerno.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Nova Gorica so o vseh ugotovljenih dejstvih letošnjega obsežnega požara na Goriškem Krasu s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, ki je usmerjalo predkazenski postopek.

(Foto: policija.si)

Več informacij o letošnjem požaru na Goriškem Krasu so poročali tudi naspletni strani Policije:https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/114593-razmere-na-krasu-danes-pod-nadzorom-pri-aktivnostih-za-ukrotitev-pozara-poskusamo-na-vse-mozne-nacine-prispevati-tudi-policisti

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine