25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

(PISMO BRALCA) Zasmehovanje

Piše: Mirko Macher, z.r.

Na političnem polju se pojavlja sociološki prilastek: zasmeh in posmeh. V bistvu gre za psihološki pojem, atribut, ki izvira oz. se pojavlja kot odzivanje človeške zavesti, podzavestni refleks na sociološko okolje in stanja. Ta prilastek je lasten posamezniku, saj izhaja iz njegove lastne izkušnje, vsakokratnega življenjskega izzivanja. To ni le slovenski fenomen ali posebnost, to je obče človeško odzivanje. Več bi o tem vedeli povedati sociologi in psihologi, ki znanstveno proučujejo posameznike in/ ali družbene množice. Psihologi in sociologi razlagajo človeška razmerja do sočloveka, skupnosti, družbe, glede na zbrane informacije, podatke raznih informativnih medijev in sporočanj, vsaka stroka iz svojega zornega kota proučuje za razne namene.

Ta fenomen, ki se pojavlja v družbi in kombinaciji z drugimi človekovimi lastnostmi, in ki se artikulira v določenem okolju, ob določenem času, spontano, načrtovano, usmerjano, celo politično diktirano z namenom učinkovanja, se vse bolj zlorablja in uporablja proti lastnemu ljudstvu.

Zakaj govorim o fenomenu, ker je to psihološko, tudi manipulativno znanje prišlo v naš prostor kot orodje, kot tehnologija obvladovanja množic. Iz fokusa izginja nacističnikomunističnifašistični propagandni stroj kot spomin iz prve polovice 20. stoletja. Presečnih množic in  raznih skupin obarvanih z diskriminacijskimi prizvoki: žid, črnuh, cigan, Balkanec, čefur, jugić, … ter ponižujočimi pridevniki: prasica, kurba, gnida, …., ali političnimi osebnimi pridevniki: komunajzar, nacist, fašist, janšist, rdečkar, črnuh, domobranec, boljševik, … in podobno, je vedno več. Provokacija, naj si bo nenamerna ali namerna, ali celo naklepna, naročena v globalnem političnem laboratoriju, se uporablja za zavajanje, sprevrženo laganje, napeljevanje na nasilje z razlogom, razna proti učinkovanja, … Ko posledice zakurijo neko družbeno okolje in stanje, in ko uidejo izpod nadzora ali so narekovane z razlogom, … se iniciatorji veselijo, množice pa le še bolj trpijo. Kar je najbolj sprevrženo je to, da so izvozniki nestabilnosti v novo nastale demokracije, predvsem v mlade demokracije v Evropi, prav preizkušeni politiki ali magnati tipa Soros, Musk, Gates, …tudi glasbene in filmske zvezde niso nobena redkost pri političnih rabotah… Cilj znane ameriške fundacije, npr. v primeru Slovenije, je bil zrušitev legalne oblasti … Ob tem se, iniciatorji, meceni, donatorji, mentorji, inštruktorji, … običajno poslužujejo družbenih skupin in/ ali posameznikov, ki so za to sprevrženo in prekucniško znanje pripravljene plačati. Morda le na prvi pogled izgleda, da so Niko izobraževali in usposabljali za podtalni državni udar proti Janševi vladi iz svete nedolžnosti in preproščine, ki jo izkazuje Obamova učenka Kovačeva. Ne! V bistvu je bil Barackov odziv, izgleda tako, le odziv na Janševo provokacijo ob Bidnove zmagi in Trumpovem porazu. Naj se sliši še tako naivno, vendar je tudi v Ameriki politika kur.. Tako zrele demokracije iščejo zavezništvo v svetu! To seveda zelo dobro vedo v družbeno neuravnoteženih sistemih, kar Slovenija je, kjer se poleg vsega dobrega pojavlja tudi stiska zaradi revščine, trajna bolezenska stanja ( epidemija je bila idealni predispozicija za tihi protidržavni udar), dolgotrajne množične bolezni s strahovitimi stanji dolgotrajnega zdravljenja ali celo smrti (C19), kako uporabiti know-how, naj si bo ameriški ali ne. Prav to stanje je zlorabil demokrat Obama in slovenska antijanševska reakcija, ko je, po dveletnih stalnih napadih na njegovo vlado, preko kontaminiranega družbenega sistema uspela zamenjati konservativnega politika. Oefovski nasledniki, ki jih vodi pomlajena Golobova levičarska politična opcija, poleg politične prevare, še naprej provocira in zasmehuje politične nasprotnike, kar je novoum vsestransko zasvojenega in presitega slovenskega podmladka.

Je to slovenska prihodnost? Ne! Nacionalni razkol služi zunanjim interesom, ruski in ameriški hegemoniji, ki ima iste cilje, le da bo slovensko ljudstvo moralo razmisliti, kakšno družbeno ureditev želi imeti, komu se želi/ mora podrediti. Evropska opcija je lastna slovenskemu plebsu. Bolj, ko bo trpela slovenska nataliteta in več ko bo migracij obstalo na Slovenskem, bolj bomo prepoznavni in zaželeni/ primorani živeti v kvazi demokracijah.

Prav to se je zgodilo v Sloveniji, ko so psihološko-sociološke metode, mastno plačana tehnologija B. Obama-ove in G. Soros-ove fundacije, tudi plačil iz tajnih računov, oefovsko – švicarskih fundacij, preko pooblaščencev, oefovskih naslednikov, M. Kučan, J. Zemljarič, I. Pušnik, D. Horvat-A. Musar, …, ki nikdar niso polagali lastnih računov pred ljudstvom, še več, poosamosvojitvena Pučnikova Slovenija jim je postlala mehko posteljo in napolnila denarnice, da danes lahko spodbujajo narodno sovraštvo, naj navedem: oče in hči N. Kovač, U. Klakočar, oče in sin J. Jenull, oče in hči Jarc, … in zasmehujejo politične nasprotnike kot npr.: J. I. Janša, F. Kangler, A. Logar, …; skratka, prepotentna in vsega presita mladež, ki uživa svojo mladost na ljubljanskih ulicah na računih oefovskih naslednikov, in ki nikdar niso služila denarja z delom, znanjem, temveč na račun zgaranih, onemoglih in nebogljenih množic, ki se prebijajo z dneva v dan …

Nekaj stavkov še osebno. Med mnogimi mladostnimi prijatelji sem imel tudi Frančka. Oba sva bila brez očetov. On je živel v številčni ločenski družini, in jaz, tudi iz številčne družine, ki sem živel brez očeta, zahrbtno ubitega v povojnih sovražnostih … Otroci, ki smo bili, tudi zaradi te sociološke invalidnosti, bolj občutljivi in smo morali zato zgodaj odrasti, smo bili tudi zato bolj utrjeni in sposobni preživetja; npr. pri 11-ih letih sem s svojim lastnim delom kupil prvo ročno uro …. No, Franček je bil lahka tarča soseda edinca, Marjana, ki je imel za očeta premožnega obrtnika; skratka, njun odnos je bil socialno gledano diametralno nasproten, kar je med njima sprožalo stalne konflikte. Franček je bil tri leta mlajši od Marjana, ki ga je zato fizično nadvladal. Pa vendar, ko je nekoč Marjan zopet mlatil Frančka, se mu je ta smejal v obraz, ni jokal ali klical mame, le posmehoval se mu je. Ker Marjan, ob vsem fizičnem izživljanju, ni dobil zadoščenja v Frančkovem moledovanju in joku, je nazadnje izgubil živce in božjastni napad … Od takrat naprej je imel Marjan še vedno božjastne napade …, Franček pa mir, … za kakšno ceno …

Drage Slovenke in dragi Slovenci, živimo na isti slovenski zemlji, postanimo končno že sosedi, ne vrag le sosed naj bo mejak, strpni sosedje drug do drugega, morda se bomo kdaj še potrebovali, časi niso …, ne, ne kličem hudiča v hišo ...

Torej, Janez, Robert, Anže, Urška, Špela, … vsi smo potomci slovenskih prednikov, naši otroci naj bodo prepoznavni po vrednotah slovenske osamosvojitve, zavezani domovini, … Edino to šteje,… denar, bogastvo, napuh in zasmehovanje, … itak ne! Premaknimo se vsi skupaj k novim izzivom, pomagajmo slabotnim, bodimo solidarni drug z drugim in iščimo ravnotežje v medsebojnih odnosih še naprej, … čuvajmo demokracijo in ne iščimo denarnih vzvodov za nadvladovanje drug drugega, … Prej ko slej se vse povrne, v še močnejšem nasprotovanju in sovraštvu, kar le izpodkopava rodno zemljo izpod naših nog.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine