11.4 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

V novi številki Demokracije preberite: Nova predsednica je predstavnica tajkunske levice

Piše: Anamarija Novak 

Drugi krog predsedniških volitev 2022 nam je prinesel prvo predsednico države v zgodovini Slovenije Natašo Pirc Musar, bogatašinjo z nahrbtnikom (spornega) tranzicijskega kapitala iz davčnih oaz. S tem je tajkunska levica dobila svojo predstavnico na čelu države, seveda z blagoslovom zadnjega partijskega šefa Milana Kučana. 

»Ljudje bi morali vedeti, da, ker je na volitvah glasovalo le 50 odstotkov ljudi, Musarjeva pa je prejela 53 odstotkov teh glasov, to pomeni, da jo je volilo le 26,5 odstotka volivcev. Zakaj je volilna udeležba tako nizka? Strah? Razočaranje? Žalostno za demokracijo!« Tako je nedeljski volilni izid komentiral naš stalni kolumnist, britanski publicist, finančnik in predsednik Društva slovensko-britanskega prijateljstva Keith Miles. Natašo Pirc Musar je namreč na nedeljskem glasovanju ob 53-odstotni volilni udeležbi podprlo 53,86 odstotka volivcev, za njenega protikandidata Anžeta Logarja pa jih je glasovalo 46,14 odstotka. Novoizvoljena predsednica bo petletni mandat nastopila 23. decembra, saj se aktualne

Najvišja in najnižja volilna udeležba 

Drugega kroga predsedniških volitev se je po delnih neuradnih podatkih Državne volilne komisije (brez glasovnic po pošti iz Slovenije in glasovnic iz tujine) udeležilo 53 odstotkov volivk in volivcev. Med volilnimi enotami so imeli najvišjo volilno udeležbo v volilni enoti Kranj, in sicer 55,91-odstotno, najnižjo pa v volilni enoti Maribor, kjer je volilo 49,14 odstotka volivk in volivcev. V okraju Škofja Loka II, ki je volilni okraj z najvišjo udeležbo, se je na volišča odpravilo 64,36 odstotka volivk in volivcev. Po drugi strani je bilo najmanjše zanimanje za nedeljske volitve v volilnem okraju Piran, kjer je bila volilna udeležba 40,44-odstotna.

 

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine