17.4 C
Ljubljana
petek, 20 septembra, 2024

Tajna študija, ki bremeni Natašo Pirc Musar

Avtor: Vida Kocjan

Analiza poslovnega omrežja Nataše Pirc Musar in Aleša Musarja, izdelana oktobra 2022, predsedniško kandidatko zelo bremeni, četudi večinski mediji temu ta čas ne namenjajo potrebne pozornosti. Pirc Musarjeva pa želi to z zamahom roke pomesti pod preprogo.

Analizo je prejšnjo nedeljo zjutraj objavil portal Pozareport.si, nato so nekateri, vključno z vladajočo elito, za odziv potrebovali kar dva dni. Večinski mediji pod neposrednim nadzorom tranzicijske levice pa so objavo zamolčali. Pri tem preseneča, da so objavo analize zamolčali tudi na RTV Slovenija. Uradni demanti Golobovega Gibanja Svoboda (čez dva dni), v katerem so zapisali le, da Robert Golob analize ni naročil, pa je posredno potrdil, da so ugotovitve iz analize pravilne.

Hobotnica Nataše Pirc Musar in njenega moža Aleša Musarja. (Foto: Montaža Demokracije)

Tajna študija po Golobovem naročilu

Bojan Požar je na svojem portalu prejšnjo nedeljo ekskluzivno objavil tajno študijo, ki naj bi jo bil naročil Robert Golob, predsednik stranke Gibanje Svoboda, ki je v prvem krogu predsedniških volitev podpirala kandidata iz vrst SD, evropskega poslanca Milana Brgleza. Analizo so imeli pripravljeno za potrebe takratne etape volilne kampanje, je zapisal Požar, še bolj pa za primer, če bi se v drugi krog predsedniških volitev uvrstila Pirc Musarjeva in Brglez. Analizo so že dali enemu od večjih medijev, njeno objavo pa so naročniki nato še pravočasno ustavili. Zanimivo pri tem je, da je Golobov portal Necenzurirano že pred tem objavljal številne članke, katerih vsebina se ujema s podatki iz te analize. Vse kaže, da so njihovo vsebino črpali prav iz slednje, ko je ta še nastajala. Brglez je odpadel, Golobovi v drugem krogu podpirajo Pirc Musarjevo in povsem logično je, da so naročilo analize zanikali.

Analiza podprta z natančnimi viri

Analiza obsega 21 strani, datirana je na oktober 2022. Napisana je zelo strokovno, forenzično, podprta je z natančnimi viri. Je izjemno zanimiva in hkrati dokumentirani posnetek tipične slovenske tranzicijske zgodbe. Analiza tudi razkriva, da osebno (solastniško) premoženje Nataše Pirc Musar v družbi Ruska dača prek skrivnostne nemške družbe Aulon nima »običajnega in znanega izvora«. Slednje pa je za nekoga, ki kandidira za predsednico republike, praktično uničujoče.

Ključna dodana vrednost analize je verjetno v tem, da potaplja predsedniško kandidaturo Nataše Pirc Musar. Če katera žena v tej državi ve vse o poslih svojega moža, je to Nataša Pirc Musar. (Foto: Bor Slana/ STA)

Poslovno omrežje zakoncev Musar

Avtorji analize so se uvodoma osredotočili na vprašanje, ali lahko potrdijo, da poslovanje zakoncev Musar presega skupno podjetje Ruska dača oziroma ali lahko govorijo o poslovnem omrežju zakoncev Musar, ki ni povezano samo lastniško, temveč tudi poslovno in upravljavsko. Nadalje so ugotavljali, na kateri osnovi je nastalo družinsko premoženje zakoncev Pirc Musar. Pri tem so se osredotočili na poslovni krak, ki sega v črnogorsko privatizacijo. Preverjali so še trditev, da Aleš Musar po obdobju 2002 in 2003 ni več sodeloval s privatizacijskim tajkunom Darkom Horvatom in z omrežjem Aktiva.

Uporabljeni javno objavljeni poslovni viri

Čeprav Nataša Pirc Musar zdaj zatrjuje, da je analiza polna napak (več ne pojasni), pa so avtorji izrecno poudarili, da so v analizi uporabljali javno dostopne baze podatkov in javno objavljene poslovne dokumente, na podlagi katerih so naredili rekonstrukcijo. Dodali so, da pri nastanku analize niso bili dostopni transakcijski računi analiziranih fizičnih in pravnih oseb, zato poslovno-lastniškega zemljevida ni bilo mogoče izrisati. Ravno tako niso bili dostopni podatki o kreditni aktivnosti analiziranih fizičnih in pravnih oseb, zato tudi tega zemljevida ni bilo mogoče izslediti oziroma izrisati. Kljub temu pa se je izkazalo, da so javno dostopni podatki zadostni za testiranje postavljenih preiskovalnih vprašanj, ki se nanašajo na zakonca Pirc Musar.

Povezana s celotnim omrežjem

Ob pregledu lastniške strukture podjetniškega omrežja so ugotovili, da lastništvo Nataše Pirc Musar ne more na noben način izključiti konteksta lastniških povezav z drugimi podjetji. Dokazali so tudi, da je lastniški krak, ki izvira iz Nataše Pirc Musar, ključni del za stabilizacijo omrežja, ki ga tvorijo Aleš Musar, Rok Habinc in Marko Konič. Vsak od teh po svoji lastniški liniji generira omrežje, katerega središčni osi predstavljata družbi AG in STH Ventures. Pri tem ima Musar dva kraka. Prvi vodi od nemške družbe Aulon in Nataše Pirc Musar, ki se lastniško združita v Ruski dači, nato pa poteka prek družbe Auratus do STH Management. Drugi krak je neposreden, saj je Musar kot fizična oseba tudi solastnik Auratusa, ki nato pripelje do STH Ventures. Družba STH Ventures pa je povezana z družbo AG, saj je lastnica v STH Ventures.

Nataša Pirc Musar je torej lastniško in poslovno povezana s celotnim omrežjem. Kot solastnica družbe Ruska dača na noben način ne more zatrjevati, da ne ve za druge družbe, v katerih ima posredno lastniški delež. Ne nazadnje je po Ruski dači upravičena do dobička tako v Auratusu kot v ST Ventures, katerega poslovanje je v domeni poslovne koordinacije z AG. Avtorji v analizi navajajo, da je »odločitev ne vedeti protipravna in je lahko tudi indikator slamnatega lastništva«. Dodajajo, da v teh podjetjih ne obstajajo lastniške povezave zunaj krogotoka in končnega cilja poslovanja z dobičkom, kar pomeni, da dobiček ostaja v krogu navedenih in se denar steka tudi k Pirc Musarjevim.

Odločilno leto 2016

Presečni datum lastniške konsolidacije drugega centra omrežja Aleša Musarja in sodelavcev je bilo leto 2016. Družba AG je dobila prevladujočega lastnika, in sicer črnogorsko družbo M. M. Alpha Investment, katere lastnik je podjetje S. T. Hammer Ltd., ki ga obvladujejo Musar, Habinc in Konič. V letu 2016 so zaznali tudi denarne tokove od M. M. Alpha Investment in S. T. Hamer, d. o. o., do S. T. Hammer Ltd. Leta 2016 je bila lastniška konsolidacija družbe AG končana, Musar, Habinc in Konič pa so v Nemčiji ustanovili vsak svoje podjetje. Aleš Musar je ustanovil Aulon, to podjetje je nato skupaj z Natašo Pirc Musar postalo solastnik družbe Ruska dača.

Kapital družbe Aulon, ki je skupaj z Natašo Pirc Musar solastnica podjetja Ruska dača, ni pojasnjen in zaradi neobičajnosti, nepravilnosti in protipravnosti pri prevzemu družbe AG vzpostavlja resno tveganje. Ruska dača je sestavni del omrežja Musar-Habinc-Konič. (Foto: Nebojša Tejić / STA)

Aulon na naslovu odvetniške družbe

Družba Aulon je bila po podatkih nemške javne baze podatkov North Data 13. aprila 2016 ustanovljena v Münchnu, ustanovni kapital je bil 25 tisoč evrov. Sedež družbe je na naslovu Südliche Aurffarthsalle 75, pri odvetniški družbi Finas Gmbh. Na istem naslovu sta bili registrirani tudi družbi Roka Habinca in Marka Koniča. Musar in navedena pa predstavljajo zaokroženo poslovno grupacijo. Iz javno dostopnih podatkov je v portfelju Aulona samo podjetje Ruska dača, ki je tudi v solasti Nataše Pirc Musar. Iz tega sledi, da Aulon v Nemčiji nima poslovnega interesa, zakaj je tam ustanovljen, ni jasno.

Poslovanje prek davčne oaze

Tako ustanovljen Aulon se je prek Ruske dače nato vezal na omrežje, ki je bilo vseskozi koordinirano. V analizi je podrobno razčlenjeno tudi poslovanje Musarja prek britanske davčne oaze Jersey. Ugotovili so tudi, da je Musar v primeru bosanskega privatizacijskega sklada deloval v navskrižju interesov. Hkrati je bil prodajalec in kupec ter prek podjetja z Jerseyja in transakcijskega računa v Liechtensteinu tudi vzvod za izvedbo različnih poslov znotraj zaprtega kroga oseb. Obstaja tudi sum oblikovanja parkirišč oziroma slamnatih lastnikov. Nekateri posli pri tranzicijski lastniški strukturi pa so bili povezani tudi z lastniki s skritimi fiduciarnimi računi. Pod tem so se skrivali S. T. Hammer in sredstva, preusmerjena iz odprodaje črnogorskih podjetij v Moneti v poseben sklad v Luksemburgu, ki se je potem pojavil v lastništvu družbe AG. Zaznali so tudi nekaj povezanih transakcij, in sicer preprodaje delnic na način, da se odcepljajo od enih lastnikov, ki jih potem izplačujejo povezani lastniki. V letu 2016 je bil ugotovljen tudi množični odliv sredstev v davčno oazo na Jerseyju.

Analiza je opazila tudi vpletenost Žige Debeljaka, zdajšnjega Golobovega »čudežnega dečka« za »varovanje« državnega premoženja. (Foto: Tamino Petelinšek / STA)

Udarilo tudi blizu Goloba

Objavljena analiza poslovnega omrežja zakoncev Nataše Pirc Musar in Aleša Musarja vsaj enkrat vsebinsko udari tudi zelo blizu Goloba. Razkrije namreč osebno vpletenost Žige Debeljaka, zdajšnjega Golobovega predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), predsednika nadzornih svetov Telekoma Slovenije in Gen Energije ter predsednika upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma t. i. slabe banke, v sporne tranzicijske posle zakoncev Nataše Pirc Musar in Aleša Musarja prek (dunajskega) Gorenja.

Analiza pokaže tudi objektivno vpletenost Franja Bobinca, nekdanjega predsednika uprave Gorenja. (Foto: Nebojša Tejić / STA)

Analiza pokaže tudi objektivno vpletenost Franja Bobinca, nekdanjega predsednika uprave Gorenja (danes Hisense) ter zdajšnjega domnevnega Golobovega kandidata za novega člana nadzornega sveta SDH in kandidata za novega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije.

Upravljanje in poslovanje Nataše Pirc Musar je vezano na Aleša Musarja z vmesnim členom, ki ga predstavlja Rusinja Victorija Krivolutska. (Foto: FB)

Tveganje, da je tudi država lastniško povezana s podjetji

Delovanje zakoncev Pirc Musar je lastniško zelo povezano, mreža je zelo razvejena. V analizi so natančno prikazane povezave s Črno goro, Bosno in Hercegovino ter britansko davčno oazo Jersey. Obstaja tveganje, da so nekatera podjetja z nelogičnimi povezavami povezana tudi z državnim lastništvom. Glede na prikazano tudi ni mogoče trditi, da je Nataša Pirc Musar lastniško in poslovno vpeta samo v družbo Ruska dača, saj je ta vpeta v omrežje brez pravega poslovnega smisla. V delu analize analitiki ugotavljajo, da obstaja tudi možnost, da Nataša Pirc Musar igra vlogo slamnatega lastnika. Resnici bi prišli do dna, če bi analitiki dobili v pregled transakcijske račune, pri čemer jim bi bila lahko Nataša Pirc Musar v veliko pomoč.

Bojan Požar, novinar, urednik in lastnik portala Pozareport.si (Foto: Neboša Tejić / STA)

»Gre za gradivo, ki je nastalo po naročilu Roberta Goloba«

Bojana Požarja smo prosili za razkritje virov, ki so mu posredovali analizo, in za komentar o tem, da se Nataša Pirc Musar spreneveda o ugotovitvah analize. Sporočil nam je: »Virov seveda ne morem izdati, lahko samo ponovim njihove navedbe: gre za gradivo, ki je nastalo po naročilu Roberta Goloba. Seveda se spreneveda, saj se tudi lahko. Nataši Pirc Musar je namreč popolnoma jasno, da je omrežje, ki stoji za njeno kandidaturo, poskrbelo, da se večinski mediji pred drugim krogom predsedniških volitev s konkretnimi navedbami tega dokumenta ne soočajo. In da verjame, ko govori, da je s poslovanjem nje ter njenega moža Aleša Musarja vse v redu, pa hkrati vsi, razen javnomnenjskega mehurčka radikalnega antijanšizma, vidimo, da v resnici ni.«

Samo del zaznanih neobičajnosti v poslovanju omrežja Pirc Musar

Prakse, ki so jih zaznali v analizi omrežja, veljajo za neobičajne. Prekrivanje lastniške strukture, menjavanje lastniških deležev med povezanimi osebami, usklajeno delovanje tam, kjer obstaja konflikt interesov, zloraba privatizacijskih skladov v BiH v smislu odkritega protipravnega delovanja, uporaba vzvodov iz davčnih oaz in držav z izrazitim prikrivanjem denarnih tokov z uporabo fiduciarnih računov.

Analiza Natašo Pirc Musar postavlja na laž

Analitiki so preverili tudi trditev Nataše Pirc Musar, da ne ona ne njen soprog Aleš Musar niso sodelovali s poslovnim omrežjem privatizacijskega tajkuna Darka Horvata. Pregled je pokazal »dve taki situaciji, kjer sta prisotna: poslovna dogodka v BiH in Črni gori, vezana na Aktivo Naložbe (leta 2009) in Factor banko (leta 2011).

Sredstva v nemškem podjetju Aulon nimajo običajnega in znanega izvora, Nataša Pirc Musar je v lastniški strukturi vezana z neobičajnim izvorom kapitala.

Analiza je pokazala, da lastništvo Nataše Pirc Musar v Ruski dači bistveno presega samo obvladovanje te družbe.

Če bi pri nas imeli normalne medije, si Nataša Pirc Musar ob takšnem tranzicijskem nahrbtniku, ki ga nosi s seboj, ne bi niti v sanjah upala kandidirati za predsednico republike.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine