23.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Izjave Roberta Goloba v Bruslju zanimajo le RTV Slovenijo

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Robert Golob se je včeraj v Bruslju udeležil zasedanja Evropskega sveta, kjer sta bili v ospredju energetska kriza in njene gospodarske posledice ter vojna v Ukrajini. Glede na to, da je Golob samooklicani “slovenski Steve Jobs” energetike, bi pričakovali malce več medijskega zanimanja za njegove rešitve. A očitno sta bila interesenta le RTV Slovenija, ki je imela kar tri mikrofone, in STA. A po nedavnem mednarodnem zdrsu Tanje Fajon, ko je vesela pozirala ob slovaški zastavi namesto slovenski, ki jo je pričakala na mizi ob  uradnem obisku v Severni Makedoniji, ni to ni prav nič presenetljivo, saj nas na mednarodnem parketu očitno ne jemljejo več resno. 

A ni bilo vedno tako. Spomnimo se, da so bili tuji mediji še lansko leto, v času Janševe vlade, precej bolj zainteresirani za Slovenijo, kakor sedaj (kar dokazuje tudi zgornja slika). Po letih izgubljenih vizij v zunanji politiki se je Slovenija vrnila tako na evropski kot mednarodni zemljevid sveta, a smo zopet zdrsnili.

“Res nerazumljivo, da se vlada pritožuje nad RTV. Kar trije (3) mikrofoni RTV!!? v Bruslju. Tega nismo nikoli videli niti v času slovenskega predsedovanja EU. Se temu reče gospodarnost? Poleg sicer le še STA. Izjemen interes mednarodne javnosti, pravijo,” pa se se je odzval Janez Janša.

Videti je tudi, da se predsednik vlade srečuje pretežno z balkanskimi državami, še lani pa smo v Sloveniji gostili največ tujih gostov v zgodovini Slovenije. Spomnimo, da je bila lani na blejskem strateškem forumu najvišja udeležba visokih gostov. Po predsedovanju Svetu EU pa so bruseljske čestitke kar deževale.

Kdaj so o Sloveniji največ poročali tuji mediji, je danes zlahka preverljivo na spletnem orodju, ki so ga ustvarili znanstveniki iz Stanforda. Ameriški gledalci so o Sloveniji povsem nepresenetljivo največ izvedeli v času vlade Janeza Janše, ko je ta gostoval na skoraj vseh mednarodnih medijih, na katerih je skušal “zbobnati” čim več globalne podpore za Ukrajino. Spodnji graf prikazuje, koliko se je Slovenija v tem letu pojavljala na ameriški kabelski televiziji. Rezultat je prikazan na grafu, kjer je na X osi zabeležen datum, na Y osi pa čas (v minutah). Jasen skok v količini omemb je opaziti med 7. in 21. marcem, ravno takrat, ko je Janez Janša izvedel serijo televizijskih nastopov.

Graf pa prikazuje še nekaj drugega. Podatki jasno kažejo, da se je količina omemb drastično zmanjšala po volitvah, ko je predsednik postal Robert Golob, ki je za mednarodno javnost popolna neznanka. Golob je imel doslej en večji nastop za mednarodne medije, a se, milo rečeno, ni ravno posrečil. Za BBC je povedal, da je večina prebivalcev Zahodnega Balkana zvesta Rusiji, kar je seveda nesmisel.

Izpis prikazuje časovno primerjavo, koliko je bila na ameriški kabelski televiziji omenjena Slovenija in koliko Hrvaška.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine