18 C
Ljubljana
sreda, 1 maja, 2024

Rusija bo mednarodnim misijam zaradi vojnega stanja zaprla dostop do okupiranih regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje!

Piše: C.R., UNIAN

Ukrajinske oblasti pa medtem od mednarodnih organizacij zahtevajo aktivne ukrepe za zaščito človekovih pravic.

Zaradi uvedbe “vojnega stanja” na začasno zasedenih ozemljih Ukrajine s strani ruskega predsednika Vladimirja Putina lahko Rusi predstavnikom mednarodnih organizacij zavrnejo obisk okupiranih ozemelj.

To je povedal komisar za človekove pravice Dmitry Lubinets med tiskovno konferenco v Media Center Ukrajina.

“Vidite, zdaj bo to podlaga za to, da bodo zavrnili vse mednarodne misije in organizacije, rekoč, da si res želijo, da te organizacije pridejo, ampak da imajo na žalost vojno stanje, ter da naj vse organizacije počakajo, da se konča, potem pa naj pridejo,« je poudaril Lubinets.

Obenem je ukrajinski varuh človekovih pravic opozoril, da ukrajinska vlada od mednarodnih organizacij, zlasti Mednarodnega odbora Rdečega križa, zahteva, da sprejmejo dejavne ukrepe za zaščito človekovih pravic na ukrajinskih ozemljih, ki jih je okupirala Rusija.

“Vojno stanje” na zasedenih ozemljih

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj, v sredo, 19. oktobra 2022, napovedal uvedbo “vojnega stanja” na začasno zasedenih ozemljih regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje.

Prvi namestnik predsednika regionalnega sveta Herson Jurij Sobolevski je opozoril, da uvedba “vojnega stanja” s strani Rusije na začasno zasedenih ozemljih Ukrajine napadalcem omogoča, da se zatečejo k prisilni mobilizaciji. Ruski okupatorji so povečali število kontrolnih točk in okrepili filtracijske ukrepe.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine