22.8 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Spet “porkerija” na račun vere in Cerkve – v čigavem imenu? In za čigav denar? Kaj storiti?

Piše: Blagovest.si

Zdi se, da smo se od tistega znamenitega primera “sodobne umetnosti” – ki je menda pripadniki “napačnega” razreda (to so ozaveščeni kristjani, pa “janšisti”…) po besedah ministrice Aste Vrečko tako ali tako ne razumemo – namreč primera skupine Strelnikoff (Brezjanska Marija s podgano v naročju) kar nekako navadili na vse mogoče umazane provokacije. 

Zadnje čase smo po aferi Fotopub, ki je razkrila dodatne dimenzije sodobnega pojmovanja “kulture” po merilu novodobne levice, doživeli kar nekaj zelo nazornih prikazov pornografskega gradiva (od uporabe “ribežna” do ikebane v ….). In vse to sodi v sklop umetniških inštalacij ter performansov, kakor se sodobnim umetniškim pogruntavščinam reče v nekoliko bolj sodobnejšem jeziku. Seveda vse to še zdaleč ni tako popularno, da bi lahko stroške pokrili z obisku teh predstav, pač pa to “porkerijo” dejansko financiramo vsi davkoplačevalci. Tudi tisti, ki to iz moralnih razlogov strogo odklanjamo. Tako kot odklanjamo tudi pobijanje nerojenih otrok, a vseeno se ta dejavnost financira iz našega žepa.

Tako kot se protagonisti novodobne ideološke paradigme spremembe državnega pravnega sistema na področju družine in spola nikoli ne naveličajo s poskusi, da bi v ta sistem vnesli svoje novotarije, ki smo jih doslej z referendumom spodbijali že vsaj trikrat (in jih bomo še velikokrat, dokler se volilno telo ne bo utrudilo in jim reklo: “Pa naj vam bo!”), tako se tudi sodobni “krščanski” umetniki ne naveličajo uporabljati (bolje rečeno: zlorabljati) verskih simbolov v svoje velikokrat zlohotne namene. Za sodobno kulturo to ni nič presenetljivega. Pa poglejmo en tak primer iz zadnjega časa (pozor, za nekatere bo to zelo občutljiva vsebina):

 

Lahko bi za kreatorje takšne “umetnosti”, torej človekovega ustvarjanja, ki naj bi ustvarjala v duhu posnemanja Lepote kot ene od temeljnih transcedentalij, ki izhajajo od Boga, rekli v Jezusovem slogu: “Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.” (Lk 23, 34) Pa čeprav se morda celo dobro zavedajo, kaj počnejo. Razumljivo je, da smo ob takšnih pojavih kristjani upravičeno prizadeti, morda pa tudi že navajeni takšnega početja (vse za velik biznis, vse za velik d’nar, bi rekel Adi Smolar). Morda tovrstne ustvarjalce najbolj, če uporabim njihov izvorni jezik, “rajca” ravno prizadet in jezen odziv kristjanov. Marsikdo se bo spomnil, kako so mnogi čustveni odzivi na afero Strelnikoff  neizmerno zabavali mnoge slovenske levičarje, ki so se ob tem glasno krohotali in tolkli po kolenih.

Več TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine