23.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

(VIDEO) Velik požar na goriškem delu Krasa je omejen, vendar še vedno obstaja nevarnost, da se ob vetru znova razplamti. Gasilci bodo dejavni tudi vso noč.

Piše: C. R., STA, Siol.net

Požar na goriškem Krasu gasi 300 gasilcev, štirje helikopterji in hrvaški canadair. Danes je nekaj pred 10. uro zagorelo na območju Renškega vrha nad Renčami. Požar se je na težkem in ponekod neprehodnem kraškem terenu najprej širil proti vasi Temnica, pozneje pa se je zaradi burje obrnil v drugo smer. Zdaj se širi proti Kostanjevici na Krasu, je za STA potrdil vodja intervencije Simon Vendramin.

Dva dni po tem, ko so gasilci uspešno pogasili obsežnejši požar v okolici državne ceste Miren−Lokvica, je na Krasu ponovno zagorelo. Gasilci že posredujejo na kraju dogodka in čakajo na pomoč iz zraka.

Zaradi suše in presušene vegetacije ter močne burje se požar hitro širi, burja pa še dodatno pripomore k širjenju požara. Steber dima je videti daleč naokrog.

Po zadnjih informacijah je aktiviran državni načrt za večje požare v naravnem okolju. Z ognjenimi zublji se bojuje več kot 300 gasilcev z več gasilskih regij Slovenije. Pri gašenju sodelujejo štirje helikopterji, dva helikopterja slovenske vojske in dva civilne zaščite iz sosednje Furlanije Julijske krajine.

Nekaj po 16. uri je nad požarišče prvič priletelo tudi letalo – hrvaški canadair, ki vodo zajema v morju v tržaškem zalivu. Naenkrat lahko zajame šest tisoč litrov. Letalo je gasilcem v veliko pomoč. Sicer pa je to območje tudi polno še neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne in zato je delo gasilcev še toliko zahtevnejše, so sporočili s Civilne zaščite Severne Primorske. Zato je bila aktivirana tudi Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi severnoprimorske regije. Na lokacijo požara so bili napoteni tudi člani ekipe za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije.

Na območje intervencije je prišel poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, je za STA povedal predstavnik za stike z javnostjo regijskega štaba CZ za Severno Primorsko Ervin Čurlič.

Dolžina požarišča je dolga več kot tri kilometre in pol in se, tudi zaradi burje, širi približno za en kilometer na dve uri, so še navedli.

Na prizorišču je bil tudi poveljnik CZR Slovenije Srečko Šestan. Na fotografiji je v družbi župana občine Miren – Kostanjevica Mauricija Humarja in vodje intervencije Simona Vendramina. (foto: Civilna zaščita Severne Primorske)

Uporabnik družbenega omrežja Twitter je objavil posnetek požara, ki ga je objavil tudi portal Siol.net.

(foto: Uprava za zaščito in reševanje)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine