17.5 C
Ljubljana
sreda, 23 oktobra, 2024

Štiridnevni delovni teden po formuli 100/80/100 za telebane: česa tovariši ne razumejo in pri kateri spremenljivki v formuli so v zmoti

Piše: Kavarna Hayek

Pred dnevi so mediji poročali, da bodo v Združenem kraljestvu začeli s pilotnim projektom štiridnevnega delovnega tedna. Organizator je skupina 4 Day Week Global, sodelovalo bo prek 3.000 delavcev v 70 organizacijah. Projekt temelji na formuli 100/80/100, kar pomeni 100-odstotno plačilo za 80 odstotkov delovnega časa ob 100-odstotni produktivnosti.

Zveni dobro, mar ne? Slovenski tovariši so navdušeni, nekdanji minister Pavel Gantar je na družbenem omrežju zapisal, da Boris Johnson diha Luki Mescu za vrat in pripel povezavo do članka na portalu nacionalne televizije. Tam spodaj najdemo navdušene komentarje, da je treba kaj takega uzakoniti v Sloveniji in da je dovolj neoliberalnega izkoriščanja delavcev, ki so novodobni sužnji.

Pravzaprav se nihče ni dobro poglobil, kaj to v resnici pomeni, kar je bilo tudi jedro spora pri tovrstnih poskusnih projektih v Belgiji in Nemčiji. Ali 80 odstotkov delovnega časa pomeni, da boš delal 32 ur na teden namesto 40, ali to pomeni, da boš delal štiri namesto petih dni, ampak boš vseeno moral opraviti 40 ur dela? Tudi pri produktivnosti so interpretacije različne: ali 100-odstotna produktivnost pomeni, da boš na uro opravil toliko, kot do zdaj, ali to pomeni, da boš v 32 urah opravil toliko, kot si do zdaj v 40 urah?

Pri interpretaciji o 80 odstotkih delovnega časa so se dokaj hitro sporazumeli, da to pomeni 80 odstotkov delovnega tedna, se pravi, da bo delavec delal štiri namesto pet dni in da bo imel na teden tri proste dneve. Glede 100-odstotne produktivnosti je treba še razčistiti: ali to pomeni urna produktivnost delavca ali tedenska produktivnost. A gremo po vrsti.

Produktivnost je koncept in merilo delovne uspešnosti, ki se uporablja za merjenje učinkovitosti delavca in se izračuna kot vrednost proizvodnje, ki jo opravi delavec na enoto časa (na uro, teden ali mesec).

Za razumevanje produktivnosti vzemimo hipotetičen primer, ….. Nadaljevanje si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine