16.9 C
Ljubljana
nedelja, 29 septembra, 2024

Zelensky: Rusi so skoraj uničili Mariupol in želijo uničiti Odeso

Piše: Jože Jan

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky je v preko videokonference nagovoril grški parlament. Po poročanju ukrajinskega spletnega dnevnika Ukrinform je Zelensky grškim poslancem izjavil: »Ruske čete so skoraj uničile Mariupol in želijo uničiti tudi Odeso«.

 »Mariupol je bilo mesto s pol milijona prebivalcev, danes v mestu ostaja še okoli 100.000 ljudi. A skoraj ni nepoškodovanih stavb. Velika večina stavb je popolnoma uničenih.. Ruska vojska je uničila vse: bolnišnice, porodnišnice, stanovanjske zgradbe in mestna gledališča, kjer so se civilisti ščitili pred bombami. Mariupol je skoraj uničen. Prepričan sem, da ste skoraj vsi že videli, kakšno je sedanje stanje mesta,« je Zelensky dejal grškim poslancem.

Opozoril je na dejstvo, da se je potem, ko so se ruske sile približale Mariupolu, mirno mesto spremenilo v »ruševine«. Zelensky je dejal, da bodo Ukrajinska mesta vedno dom velike grške skupnosti. »Grška skupnost v Ukrajini je ena  največjih na svetu. Grški narod že stoletja živi v Ukrajini, tukaj vzgaja otroke in gradi prihodnost,« je dejal Zelensky.

Dodal je, da Rusija namerava uničiti Odeso, tako kot so to storili z Mariupolom. Danes v Odesi še ni bombardiranj, ker oborožene ukrajinske sile odbijajo ruske napade. »Rusija je popolnoma prepričana, da ne bo kaznovana za grozote vojne. Rusijo moramo pripeljati pred sodišče. Odeso moramo rešiti pred uničenjem. Doseči moramo, da se vrnejo vsi Ukrajinci, ki jih je Rusija deportirala. Rešiti moramo vsaj prebivalce Mariupola, ki so še živi,« je zaključil Zelensky.

 Vir: Ukrinform

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine