17.5 C
Ljubljana
sreda, 23 oktobra, 2024

Bojna morala Rusov v Ukrajini vse bolj usiha: eden od njih naj bi po predaji dobil celo možnost ukrajinskega državljanstva

Piše: Peter Truden

Prizori iz Ukrajine v marsičem spominjajo tudi na osamosvojitveno vojno v Sloveniji. Spomnimo: takrat so se vojaki JLA množično predajali. Enote TO so jih umaknile na varno in nato v civilnih oblačilih poslale domov. K temu je seveda pripomoglo tudi obveščanje vojakov o tem, kaj se resnično dogaja v Sloveniji.

Tudi v Ukrajini bojna morala okupatorjeve vojske popušča. Hrvaški Jutarnji list poroča celo o primeru, kako je ruski nižji poveljnik (z imenom Miša, kar je okrajšava imena Mihail) predal svoj tank ukrajinski vojski, potem ko sta mu ušla dva vojaška spremljevalca, nadrejeni pa mu je grozil z likvidacijo.

Takšen primer pa je tudi posledica ukrajinske komunikacijske strategije. Ukrajinsko notranje ministrstvo je namreč izvedlo identifikacijo mobilnih telefonov, ki jih uporabljajo Rusi, na njihove številke jim tako pošiljajo sporočila s podatki, kako se predati in kje predati opremo. Glede konkretnega primera vojaka Miše so povedali, da so ga kontaktirali pred nekaj dnevi, ko je priznal, da vojaki nimajo hrane, vojna morala je na psu. Ukrajinska vojska se je z ruskim tankistom dogovorila za srečanje na kraju, kjer je nato predal tank. Seveda so ob tem potekali strogi varnostni ukrepi, saj bi šlo lahko za vabo, poroča Jutarnji list.

Za zdaj je Miša v ujetništvu, vendar v udobnih pogojih. Za predajo ruskih tankov in letal so razpisane celo denarne nagrade. Ukrajinski državni proizvajalec orožja je razpisal celo nagrado milijon ameriških dolarjev za zajem letala, ki bi bilo pripravljeno na borbo. Za helikopter ponujajo pol milijona dolarjev, za tank pa sto tisoč dolarjev. Pilotom, ki bi se prodali, pa ponujajo tudi možnost državljanstva.

Ob tem spet velja spomniti na primer zaseženega težkega orožja v vojni za Slovenijo. 2. julija 1991 so enote TO na Štajerskem z zaseženim tankom pri Šentilju uspešno obstreljevali tamkajšnjo obmejno stražnico JLA, kjer se enota najprej ni hotela predati. Dogodek je takrat z neposrednim prenosom spremljala tudi avstrijska televizija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine