9.6 C
Ljubljana
nedelja, 29 septembra, 2024

Beton kot trajnostni material prihodnosti

Piše: C.R.

Cement je takoj za vodo na drugem mestu med najbolj uporabljanimi materiali na svetu. Pri gradnji se je izkazal za nepogrešljivega, z naraščanjem prebivalstva, inovacijami in urbanizacijo pa bo ostal med strateško najpomembnejšimi gradbenimi materiali. Hkrati se politike na evropski in svetovni ravni gibljejo v smeri spodbujanja zelenega prehoda industrije, zato se posledično porajajo vprašanja, kakšno mesto ima pri tem proizvodnja betona in cementa.

V sklopu prizadevanj trajnostnega razvoja za ohranitev našega planeta imata pomembno vlogo premišljena poraba naravnih virov in zmanjšanje onesnaževanja okolja. Obnavljanje objektov in novogradnje so v globalizacijski družbi neizbežne. Na letni ravni se po vsem svetu vgradi približno deset kubičnih kilometrov betona, v primerjavi z lesom, ki se ga vgradi približno kubični kilometer.

Beton je strateški material v trajnostni gradnji

Beton zaradi svojih mehanskih lastnosti pri gradnji ni lahko zamenljiv material. Odporen je na vodo, ekstremne vremenske pogoje, je negorljiv in trajen. Obenem je široko razpoložljiv. Zanj potrebni naravni viri so dosegljivi na lokalni ravni, kar zmanjša tudi potencialni vpliv na okolje pri transportu na gradbeno lokacijo. Beton je hrbtenica trajnostnega gradbeništva, saj je 100 % reciklabilen z nizkim okoljskim vplivom.

Zniževanje ogljičnega odtisa cementa in vključevanje v krožno gospodarstvo

Salonit Anhovo je edina slovenska cementarna in se aktivno vključuje v krožno gospodarstvo Slovenije. Približno 14 % cementa Salonita Anhovo je že sedaj v povprečju iz recikliranih ali ponovno uporabljenih materialov. Že sedaj znatne količine alternativnih surovin in materialov, ki se v Salonitu Anhovo uporabljajo za nadomeščanje mineralne surovine iz kamnoloma ter nadomeščanje klinkerja v cementu, bodo v prihodnosti še višje. Na ta način se bo ohranjalo naravne vire in nadalje zniževalo ogljični odtis cementov ter bistveno prispevalo k zaključevanju masnih tokov znotraj industrije gradbeništva ter vzpostavitvi učinkovitega krožnega gospodarstva.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine