17.5 C
Ljubljana
sreda, 23 oktobra, 2024

Grenlandija je v dvajsetih letih izgubila 4,7 milijarde ton ledu

Piše: Damian Ahlin

Strokovnjaki pravijo, da se je zaradi taljenja ledu gladina morja dvignila za 1,2 cm. Arktika je območje na Zemlji, ki se najhitreje segreva.

Po podatkih danskih študij, objavljenih ta teden, je ogromen ledeni pokrov Grenlandije v zadnjih 20 letih izgubil 4,7 milijarde ton ledu, kar je prispevalo tudi k dvigu gladine oceanov za 1,2 centimetra.

Podatki temeljijo na satelitskih opazovanjih v okviru programa Grace. Ta ledena masa se je talila predvsem ob obalah danskega avtonomnega ozemlja, in sicer med aprilom 2002 in avgustom 2021.

Globalno segrevanje je še posebej zaskrbljujoče na Arktiki, kjer se po najnovejših znanstvenih študijah taljenje pojavlja tri do štirikrat hitreje kot drugod po svetu.

Pospešeno taljenje v bližini obale je mogoče pojasniti s segrevanjem voda Arktičnega oceana, ki k zmanjševanju grenlandskega ledenega pokrova prispevajo vsaj toliko kot zrak na površju, je navedeno v študiji, ki jo je konec januarja objavila NASA.

Slabi rezultati

Po Nasinih ocenah iz leta 2019 bi lahko taljenje grenlandskega ledenega pokrova do leta 2100 povzročilo dvig svetovne morske gladine za 7 do 13 cm, kar bi imelo uničujoče posledice v različnih delih planeta, zlasti na obalnih območjih.

Na splošno velja, da je za vsak centimeter dviga svetovne morske gladine dodatnih 6 milijonov ljudi po vsem svetu izpostavljenih poplavam obal, je dejal Andrew Shepherd, vodilni avtor študije, objavljene leta 2019, in klimatolog na univerzi v Leedsu.

Na Grenlandiji in Antarktiki je 99 % vseh svetovnih zalog sladke vode. Če bi se grenlandski ledeni pokrov popolnoma stalil, bi se gladina morja dvignila za vsaj 7,4 metra. Na Antarktiki pa bi se lahko gladina svetovnega morja dvignila za več kot 60 metrov, če bi jo doletela enaka posledica.

Vir: Deutsche Welle

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine