11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Golob in njegovi najbližji sodelavci

Piše: Janez Remškar

Predsednica sveta novoustanovljene politične stranke, g. Roberta Goloba, z imenom Gibanje svoboda, je postala internistka, profesorica na kardiološki kliniki v UKC Ljubljana, ga. profesor. dr. Mirta Koželj, dr. med. Predsedovala bo torej organu stranke, ki v strankah odloča o njihovi politiki ! Zanimivo! Zanimivo iz dveh razlogov.

Prvič: morda predsedujoči želi s tem povedati slovenski javnosti, da bodo na prvo mesto svojega delovanja postavili reševanje nakopičenih težav v zdravstvu!

Drugič: očitno predsedujoči ocenjuje, da je gospa profesor Mirta Koželj, dr. med. tista, ki je sposobna udejanjiti prepotrebne sprememb, ki bodo pomenile resne premike v  financiranju zdravstvenih storitev, racionalizacije delovanja zdravstva, nadzor nad varnostjo in kakovostjo dela v zdravstvu. Ureditev teh zadev bi pomenila tudi skrajševanje nedopustnih čakalnih  in ne nazadnje ustrezne pogoje za delo vseh zaposlenih v zdravstvu.

S tem, da mogoče v resnici razmišljajo postaviti zdravstvo na prvo mesto svojega delovanja, ni nič narobe. A če je tako, morajo sedaj povedati s kakšnimi ukrepi, s kakšnimi spremembami zakonodaje in s kakšnimi finančnimi sredstvi se bodo lotili problema , ki v zadnjih 20ih letih le narašča!

In tu je osnova za moj dvom v resnost namer predsednika stranke g. Goloba ter v ustreznost izbire  prof. dr. Mirte Koželj, dr. med, kot tiste, ki bo gonilna sila, pri prepotrebnih, a do sedaj nedosegljivih spremembah.

Zakaj v to dvomim? Razlogov je več!

PRVIČ! Bistveno je stališče samega predsednika stranke g. Goloba, ki na veliko oznanja odklanjanje sodelovanja! A prav na področju zdravstva je dosedanje nesodelovanje, celo v samih koalicijah ( nasprotovanja med finančnimi in zdravstvenimi ministri), da nasprotovanj med koalicijo in opozicijo niti ne omenjam, pripeljalo zdravstvo v nezavidljiv položaj! Torej! Na področju zdravstva se ne bo iskalo konsenza, ki je nujen, ampak se bo stalo na okopih svojih zamisli in ideologiji! Povsem zgrešeno, g. Golob!

DRUGIČ! Prepričan sem, da v novi stranki, nastali ad hoc, kot rešiteljici naroda, nimajo rešitev za ureditev zdravstva, še najmanj v finančnem in organizacijskem smislu! Ali lahko odgovore, kajti do volitev je le še dva meseca, kako bodo ukrepali, da bomo v sistemu kakršnega imamo , nekaj prihranili in če ne, oziroma, kje bomo dobili dodatna sredstva, ki jih zdravstvo, zaradi vsem znanih razmer potrebuje! Kje bodo, na primer, našli prepotreben denar za delovanje zakona o dolgotrajni negi in oskrbi? Pozivam predstavnike stranke, ki brez da bi ljudje poznali njihove namene (razen izključevanja, zavzemanja za zeleno in še kaj… besede, besede, besede…), zasedajo visoko mesto v anketah priljubljenosti, da  jasno povedo kje so rešitve za zdravstvo!

TRETJIČ! Ob  spoštovanju prof. dr. Mirte Koželj, dr. med, ki je svoj dosedanji delovni vek preživela na kliniki, v terciarni dejavnosti, si upam zapisati, da še zdaleč ne pozna razmer, s katerimi se soočajo zaposleni na primernem in sekundarnem nivoju zdravstva. Še več! Na osnovi citiranja njene izjave, kot odgovorne osebe, na komisiji parlamentarnega odbora v zvezi z stanjem na otroški srčni kirurgiji,  ki je bila 18. maja 2018, „da je odprto spregovorila o šoku,  ki so ga doživeli ob odpovedi treh otroških kardiologov v treh dneh v začetku maja“, ocenjujem, da si ni vzela k srcu in sama sebi resno odgovorila na vprašanja in kritike izrečene iz strani mednarodne komisije leta 2015!! Zapisali so, citiram: „Propad dejavnosti otroške srčne kirurgije v UKC je bil verjetno predvsem posledica široko razširjene nekulture zanikanja, pomanjkanja odprtosti za kritiko, pomanjkanja upoštevanja pritožb pacientov, defenzivnosti, tajnosti, sprejemanja povprečnosti, samorazglašene odličnosti in nezmožnosti, da bi pacienta postavili na prvo mesto pri vsem, kar se dela.” Ob taki informaciji, bi morala profesorica dr. Koželjeva, ob prevzemu odgovornosti, kot vodja premisliti, s kakšnimi ukrepi bo posegla v področje urejanja medsebojnih odnosov, torej reševala probleme iz področja „ human resources managementa“ in na področje same stroke, ne pa, da še po daljšem času pove, da je bila „šokirana“. Taka izjava predstavlja izgovor, beg od poznanih dejstev in predvsem nemoč! Če bomo še naprej delovali in upravljali zdravstvo na ta  način, izbirali ljudi, ki tišče glavo v pesek, ne ukrepajo v želji, da prežive svoj mandat, se bo  pacientom še naprej godilo slabo, ker se problemi ne bodo reševali.

Janez Remškar je zdravnik in publicist. 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine