16.4 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Rio de Janeiro in Sao Paulo sta zaradi Covida preložila pustne veselice in parade

Piše: Jože Jan

Brazilija doživlja eksplozijo okužb z omikronsko varianto koronavirusa.

Omicron 1 – Pust 0. V petek zvečer sta mestna sveta Rio de Janeira in Sao Paula v skupni izjavi sporočila, da bodo pustne veselice prestavili na konec aprila.

»Odločitev je bila sprejeta ob upoštevanju trenutnega stanja pandemije Covid-19 v Braziliji in potrebe po ohranitvi življenj in združitvi moči za spodbujanje cepljenja na celotnem državnem ozemlju,« so poudarili.

Pustne parade v sambodromih obeh mest naj bi potekale od 25. do 28. februarja, zdaj pa so se preložile do 21. aprila. »Največja pustna veselica na Zemlji« bo morala počakati.

Do zadnjega je vse kazalo, da se bodo parade vršile februarja, čeprav z različnimi omejitvami. Sao Paulo je bil že napovedal, da bodo vsi udeleženci (gledalci in sestavni deli šol sambe) obvezno morali imeti »cepilni potni list« in nositi maske. Končno sta župana Rio de Janeira in Sao Paula skupno s sekretarji za zdravje in predsednikom šolskih lig sambe odločili, da bo pustovanje meseca aprila.

Parade šol sambe v Sambodromu Rio de Janeira in Sao Paula so bile zadnji izraz februarskega pusta, ki se je moral vdati . Najprej so brazilska mesta prepovedala zasebne pustne zabave, potem tudi ulični karneval, kjer se vsako leto zberejo na milijone ljudi.

Odločitev o praznovanju pusta ali ne, ni nepomembna zadeva. Čustvenemu in kulturnemu vplivu je treba dodati močan gospodarski udarec, ki predstavlja še eno leto brez zabave, ki polni hotele, zaliva mesta z denarjem ter sproži neformalno gospodarstvo, od katerega je odvisnih na tisoče zelo revnih ljudi, od uličnih prodajalcev in šivilj, do plesalcev. Po podatkih ministrstva za turizem se v Braziliji med pustnimi veselicami trži blaga in storitev za 1.300 milijonov evrov.

Čeprav ima Brazilija dobro precepljenost (69% prebivalstva je polno cepljenih) je država trenutno sredi visokega naraščanja okužb. Ta teden je bilo zabeleženih skoraj 120.000 dnevnih primerov, kar pomeni skoraj 300% povečanje v primerjavi s stanjem pred dvema tednoma.

 

Vir: El Mundo, Španija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine