11.4 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Evropski center za svobodo medijev bo na Nizozemskem preverjal varnost tamkajšnjih novinarjev

Piše: A. S.

Organizacija The European Centre for Press and Media Freedom (Evropski center za tisk in svobodo medijev) ali ECPMF, ki po lastnih besedah »brani svobodo medijev«, bo skupaj z Free Press Unlimited (FPU) organizirala misijo na Nizozemskem, kjer naj bi bili novinarji vse bolj ogroženi.

Spomnimo, junija 2021 je bil preiskovalni nizozemski novinar Peter R. de Vries ustreljen v glavo, kmalu zatem pa je od poškodb umrl v bolnišnici. Nedavno naj bi bilo tudi sicer napadenih več novinarjev. Namen misije naj bi bil torej oceniti varnost novinarjev in grožnje s katerimi se soočajo, na podlagi pogovorov s tamkajšnjimi novinarji.

Med drugim ob napovedi misije ECPMF sporoča na svoji spletni strani:

»Zaradi vse pogostejših napadov na novinarje in dejstva, da je javna radiotelevizija NOS zaradi zaščite svojih zaposlenih s kombijev odstranila logotipe, sredi belega dne pa je bil umorjen Peter R. de Vries, je stanje svobode tiska na Nizozemskem deležno vse večje mednarodne pozornosti. Zato v okviru projekta MFRR organiziramo mednarodno misijo o varnosti novinarjev na Nizozemskem v tesnem sodelovanju z nizozemskim združenjem novinarjev (NVJ).«

Na spletni strani ECPMF najdemo sicer kar nekaj zapisov tudi o vprašanju varnosti medijev v Sloveniji pod trenutno vlado, kljub temu, da razen kakšnih levičarjev pri nas nihče ne grozi novinarjem, kaj šele da bi bili novinarji ustreljeni sredi ulice. Je pa bila ena glavnih pobudnic in vodja delegacije iz Bruslja, ki naj bi preverjala stanje in svobodo medijev v Sloveniji ravno Nizozemka Sophie in`t Veld.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine