25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

In resnica vas bo osvobodila

Piše: Bogdan Sajovic

Oni dan je Jože Možina na nacionalki pripravil Utrip tedna, kar je bilo zadosti, da je levičarska druščina poblaznela. Tema je bilo vsakoletno boljševiško onaniranje v Dražgošah v spomin na »slavno epopejo« iz časov enobe.

Na kratko, januarja 1942 je skupina boljševiških gošarjev znervirala Nemce, jo pobrisala v hosto in pustila okupatorju, da se znese nad nedožnimi vaščani. Enainštirideset nedolžnih pobitih vaščanov in požgana vas. Epsko. No, Možina je v svoj prispevek uvrstil tudi pričevanja nekaterih še živečih vaščanov, ki so v nasprotju od rajajočih boljševikov te epske dogodke tudi osebno doživeli. Smrt svojih staršev, bratov, sosedov, uničenje svojega doma.

Njihova pričevanja so razbila mehurček laži, ki so ga boljševiki spletli okoli »dražgoške epopeje«, in kot rečeno, so boljševiki vseh petdesetih odtenkov rdeče poblazneli. Na Možino sta se vsula ogenj in žveplo z vseh strani. Levičarski politiki, nevladniki, anonimci na spletnih omrežjih, tudi levičarski novinarji, vsi so zahtevali takojšnjo odstranitev Možine z nacionalke. Ti kričači so sicer tisti, ki imajo običajno polna usta novinarske avtonomije in svobode, razen če je ne prakticira kdo drug. Najbolj izvirna v svojem revolucionarnem ogorčenju je bila neka trapa z Dela, ki je na tviterju Možinov prispevek označila kot »radikalnega«.  Prav zares, novinar je pobral izjave prič nekega dogodka, kako radikalno, namesto da bi poklical na oddelek za agitprop CK kompartije in povprašal za smernice.

Seveda pa razburjenje levičarjev lahko razumemo. Partija je v desetletjih ponavljanja laži zgradila lažno realnost. Kot je rekel gospod Baelish v Igri prestolov: »Laži, ki jih ponavljamo znova in znova, dokler ne pozabimo, da so laži.« In kompartijske laži so zgradile mehurček, v katerem tisti, ki so laž sprejeli, komfortno živijo. Oddaje, kot je Možinova, pa ta mehurček laži, to mentalno suženjstvo razbijajo. Evangelij po Janezu pravi: »Spoznali boste resnico in resnica vas bo osvobodila.« A treba jo je sprejeti …

Bogdan Sajovic je novinar Demokracije in urednik spletnega portala Kulturnimarksizem.si. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine