12 C
Ljubljana
sobota, 21 septembra, 2024

Simon Rožman se je vrnil na klop Celja

Piše: Samo Vidovič

Celjski prvoligaš je prvi dan novega leta na svoji fb strani objavil, da je Simon Rožman novi trener članske ekipe NK Celje. Novica ni presenetljiva, saj se je že nekaj zadnjih dni vedelo, da je vodstvo kluba z Rožmanom v pogovorih za to, da se po šestih letih in pol vrne na celjsko klop.

Celjani, ki so jesenski del prvenstva končali na sedmem mestu, z doseženim ne morejo biti zadovoljni. Še posebej zato, ker so se poleti zelo okrepili. Slabi rezultati so najprej odnesli trenerja Agrona Šaljo, tudi njegov naslednik Simon Sešlar je po odličnem štartu na klopi uspel osvojiti le točko na zadnjih petih tekmah. Po zadnji tekmi jeseni je vodstvo kluba že objavilo, da spomladi moštva ne bo vodil.

Rožman je bil po odhodu iz Maribora konec septembra prost, na novo delovno mesto ni dolgo čakal. Gre za trenerja, ki se je na prvoligaški sceni pojavil leta 2014, ko je postal trener Celja. Bil je zelo uspešen, z moštvom je osvojil  drugo mesto v prvenstvu in se uvrstil v finale pokala.

Leta 2016 je prevzel Domžale in dosegel še večji uspeh. Pod njegovim vodstvom so Domžalčani leta 2017 osvojili naslov pokalnega prvaka. Od oktobra 2019 do februarja 2021 je vodil hrvaškega prvoligaša Rijeko, kjer se je leta 2020 razveselil svojega drugega naslova pokalnega prvaka. Z Rijeko se je jeseni istega leta uspel uvrstiti tudi v skupinski del Lige Evropa.

Na Rijeki je doživel tudi svoj prvi večji trenerski neuspeh. Po domačem porazu s Hajdukom je ob slabi seriji v prvenstvu, kjer je Rijeka v petih tekmah osvojila le dve točki,  ponudil odstop, ki ga je vodstvo kluba sprejelo.

Konec marca lani je prevzel Maribor, kjer pa ni imel večjih uspehov. Z vijoličastimi je s porazom proti Muri v zadnjem krogu lanskega državnega prvenstva izgubil naslov, za katerega bi zadostovala že točka. Hiter izpad iz evropskega tekmovanja ter slab štart v novem prvenstvu pa sta bila dovolj za njegov odhod iz Maribora. Z vodstvom kluba se je  dogovoril o sporazumni prekinitvi pogodbe.

Vrnitev v Celje je zanj priložnost, da se vrne na stara pota, k uspehom, ki jih je dosegal na začetku svoje trenerske kariere. Zdi se, da je v preteklem letu nekoliko “pregorel”. Morda mu je nekaj mesečna pavza koristila, da v miru analizira, kaj se mu je lani zgodilo in spet “napolni baterije”. V državnem prvenstvu v tej sezoni ne bo pod pritiskom, saj so Celjani daleč od vrha. Moral bo le paziti, da se jim zadnje tri ekipe ne približajo, da ne padejo v boj za obstanek. Glede na igralski kader je bolj verjetno, da  bo moštvo dvignil proti prvi polovici tablice. Ga pripravil za naslednjo sezono, obenem selekcioniral ekipo. Še vedno pa ima možnost za lovoriko, Celjani v polfinalu pokalnega tekmovanja igrajo na Bonifiki proti Kopru. Mu bo z moštvom uspelo presenetiti, se uvrstiti v finale in tretjič v svoji karieri osvojiti pokalni naslov, pa bomo videli kmalu.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine