25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Novomeški škof bo slovesno umeščen danes zvečer

Piše: Blagovest.si

Danes, 28. septembra 2021, bo nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM med slovesno sveto mašo ob 18.00 uri slovesno umestil novega novomeškega škofa msgr. dr. Andreja Sajeta, ki bo s tem dejanjem slovesno prevzel vodenje škofije in njemu zaupanega ljudstva.

O pomenu umestitve

Škof ordinarij po posvečenju sprejme v kanonično posest škofijo, za katero je bil imenovan. »Krajevni škof ima v sebi zaupani škofiji vso redno, lastno in neposredno oblast, ki se zahteva za izvrševanje njegove pastoralne službe« (ZCP 281,1). Prevzem škofije v kanonično posest je pomembno dejanje, ki sledi škofovskemu posvečenju. »Preden je vzel škofijo v kanonično posest, se ne sme vmešavati v izvrševanje zaupane mu službe« (ZCP 382,1). Zakonik cerkvenega prava »zelo priporoča, da se prevzem v kanonično posest v navzočnosti duhovnikov in ljudstva opravi v stolnici med bogoslužnim opravilom« (ZCP 382,3).

V primeru, da je škof pozneje imenovan za ordinarija kake druge škofije, prevzame v kanonično posest na novo dodeljeno škofijo. Za primerjavo: vsak župnik ob prevzemu župnije »vzame župnijo v posest« (ZCP 527). Če je pozneje imenovan za župnika druge župnije, je tam spet umeščen. »Po prevzemu župnije v posest je župnik dolžan vsako nedeljo in praznik, ki je v škofiji zapovedan, maševati za sebi izročeno ljudstvo« (ZCP 534,1).

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine