25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Minister Podgoršek o čebelarstvu in čebeli velikanki

Piše: L. B.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je v petek, 27. avgusta, na Čebelarski zvezi Slovenije udeležil slovesnosti ob razgrnitvi čebele velikanke oziroma 3D Kranjica. Čebela velikanka je 100-krat povečana maketa kranjske sivke, avtohtone slovenske čebele, ki so jo ustvarili s pomočjo najsodobnejše računalniške opreme. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je tudi udeležil slovesnosti. 3D Kranjica predstavlja prispevek Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) ob predsedovanju Republike Slovenije Svetu Evropske unije.

V uvodnem nagovoru je minister dr. Jože Podgoršek poudaril, da ima v Sloveniji čebelarstvo zelo velik pomen. Slovenski čebelarji so eni izmed najbolj delavnih in najbolje organiziranih čebelarjev na svetu. Ministrstvo si je že v preteklosti prizadevalo za svetovni dan čebel in za ohranjanje narave z omejevanjem rabe fitofarmacevtskih sredstev.

Boštjan Noč, predsednik ČZS in avtor idejne zasnove za 3D kranjico je hvaležen, da Čebelarski center Slovenije stoji na eni najlepših lokacij z najlepšim razgledom v Sloveniji in da je center dobil novo atrakcijo 3D kranjico. Prof. dr. Janez Bogataj je izpostavil, da 3D kranjica predstavlja dober učni pripomoček, ki bo k zgledu, ki ga dajejo čebele usmerjal predvsem mladino.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine