10.5 C
Ljubljana
sobota, 28 septembra, 2024

Vladavina prava po Tanji Fajon: judovske vile še vedno niso vrnili, “predavajo” pa o nevarnosti nacional-socializma

Piše: P. G. 

Čeprav se predsednica SD in evroposlanka Tanja Fajon še vedno velikokrat obeša na sintagmo »vladavina prava«, ki naj bi jo sedanja vlada po njenem mnenju rušila, in kriči o nacional-socializmu, bo morala najprej pomesti pred svojim pragom in nekaj narediti z ukradeno vilo, v kateri ima SD sedež. Razlogov za to je veliko. 

Spomnimo: sredi aprila letos je Evropska judovska zveza v pismu predsednici SD Tanji Fajon napisala, da bi bilo primerno vilo judovskega trgovca Feliksa Moskoviča, v kateri se trenutno nahaja sedež stranke SD, vrniti Slovenski judovski skupnosti.

Vila na Levstikovi 15 je bila namreč prodana pod vprašljivimi pogoji in zatem nacionalizirana, uporabljali pa so jo pomembnejši člani Komunistične partije v Jugoslaviji, piše v pismu. »Izvedeli smo, da je že v preteklosti potekala razprava o predaji lastnine Moskoviča na Levstikovi 15 Slovenski judovski skupnosti, kar bi bil del poravnave za slovenske Jude, ki so bili pobiti v holokavstu,« so prav tako zapisali v pismu Tanji Fajon.

Ob tem so izrazili mnenje, da bi bilo to »primerno, pravično in moralno«. Stranko SD in Fajonovo pa so pozvali, da s tem pomagajo popraviti »zgodovinske krivice«.

Naj ob tem spomnimo, da tudi slovenska judovska skupnost ocenjuje, da bi bilo primerno vrniti zaseženo Moskovičevo vilo. Prevzem vile je bil, kot pravijo, v času prejšnjega sistema sicer legalen, vendar izveden po načelih revolucionarnega prava, kar ne ustreza današnjim pogledom na pravičnost. “Vrnitev premoženja Judov, ki so umrli v holokavstu in niso imeli dedičev je razrešeno v večini evropskih držav razen na Poljskem in v Sloveniji. Republika Slovenija se uspešno izmika tem vprašanju dobrih 20 let,« so ob odzivu na pismo Evropske judovske zveze odgovorili predstavniki slovenskih Judov na vprašanje portala Domovina. Zato upajo, da bodo z državo dosegli pravičen dogovor o premoženju, ki vključuje tudi zemljišče in porušeno sinagogo v Murski Soboti.

“Razumemo, da se vodstvo stranke SD počuti neprijetno v tej stavbi in smo jim pripravljeni stopiti nasproti v okviru celovite rešitve restitucije judovskega premoženja,” je Judovska skupnost takrat še zapisala v odzivu.

Po nam znanih podatkih pa se na tem področju ni zgodilo nič. Več kot štiri mesece po pismu Evropske judovske zveze je problem Moskovičeve vile spet pozabljen in pometen pod preprogo, medtem ko predstavniki pravne naslednice Komunistične partije Slovenije poleg klanjanja kipu Borisa Kidriča pretakajo krokodilje solze ob spominu na holokavst, medtem ko poslanec SD Matjaž Nemec sedaj celo preko KNOVS preganja domnevne slovenske neonaciste. Toliko o njihovem pojmovanju pravičnosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine