22.8 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Publikacija »Stali smo in obstali« v spomin na čas osamosvajanja Slovenije

Piše: L. B.

Ob 30. obletnici razglasitve in obrambe samostojne in neodvisne države Republike Slovenije je Urad vlade za komuniciranje izdal publikacijo z naslovom STALI SMO IN OBSTALI, ki jo bodo prejela vsa slovenska gospodinjstva.

Prva stran se začne z nagovorom predsednika vlade Janeza Janše, ki je bil za časa osamosvajanja Slovenije leta 1991 minister za obrambo, z naslovom: Stali smo in obstali. Še vedno stojimo. In bomo tudi v prihodnje.

Nagovoru sledijo še uvodni nagovori drugih osamosvojiteljev in politikov iz prelomnega leta 1991: sedanjega predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce, ki je takrat poveljeval enoti Teritorialne obrambe, Lojzeta Peterleta, predsednika osamosvojitvene vlade, Igorja Bavčarja, ministra za notranje zadeve, in Dimitrija Rupla, ministra za zunanje zadeve.

V nadaljevanju so opisani dogodki, ki so bili ključni za osamosvojitev Slovenije: kriza v Jugoslaviji, krepitev slovenske civilne družbe, odzivi komunistov na spremembe takratnega časa, proces proti četverici in nastajanje novih političnih sil, Majniška deklaracija, nastajanje avtonomnega sindikalnega gibanja, zakonodajne spremembe in drugih dogodkov, to dogajanje je opisala zgodovinarka dr. Andreja Valič Zver.

Poglavje Demos in pot osamosvojitve nam predstavi razorožitev slovenske Teritorialne obrambe, Deklaracijo o suverenosti, Manevrsko strukturo narodne zaščite, vojaško strategijo in nastanek slovenske vojske, z začetki oblikovanja ustave ter pomembnost plebiscita o slovenski samostojnosti in neodvisnosti.

Opisan je tudi plebiscit o slovenski samostojnosti in neodvisnosti: Z glasovanjem za samostojno državo si je slovenski narod prvič v svoji zgodovini res napisal sodbo sam. Po uspešnem plebiscitu o slovenski samostojnosti in neodvisnosti, 23. decembra 1990, ki se ga je udeležilo 93,2 odstotka volivcev in na katerem je za samostojno in neodvisno slovensko državo glasovalo 88,5 odstotka volilnih upravičencev, je izid plebiscita slovensko politično oblast zavezal, da v pol leta plebiscitarno odločitev uresniči.

Priprave na dejansko osamosvojitev pa niso potekale ravno zlahka. Problemi, s katerimi so se soočali, so predstavljeni na straneh 12-16.

Po razglasitvi samostojne in neodvisne države Republike Slovenije se je nadaljevala agresija jugoslovanske armade in sledila je vojna za Slovenijo. V publikaciji je poudarjena pomembna vloga zamejskih rojakov, Slovencev po svetu in Cerkve na Slovenskem.

“Zmagali smo” je poglavje, ki nas spomni na to, da smo pred tridesetimi leti premogli pogum, odločenost in dokajšnjo edinost pri ključnih nacionalnih odločitvah.

Publikacija “Stali smo in obstali”, ki jo bodo prebivalci Slovenije našli v svojih poštnih nabiralnikih, bo imela pomembno vlogo tudi v vzgojno-izobraževalnem sistemu. Je odličen povzetek časa, ki nam je omogočil, da smo danes lahko ponosni na svojo domovino; časa, v katerem smo si priborili samostojnost, neodvisnost in suverenost. Govori o hrepenenju slovenskega naroda po demokraciji in svobodi, o pogumu, čudovitih dosežkih in predvsem ljudeh. Je spomin na vse tiste, ki so za našo domovino dali svoje življenje.

Prav tako pa si lahko pri založbi Nova obzorja, ki izdaja revijo Demokracija, kupite posebno 164-stransko Demokracijo Magazin, ki nosi naslov »30 let samostojne Slovenije«, ki smo jo pripravili ob 30. obletnici slovenske osamosvojitve.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine