17.5 C
Ljubljana
sreda, 23 oktobra, 2024

(VIDEO) Spoznajte skladbo, ki je bila posneta prav na današnji dan pred 30 leti – v čast samostojni Sloveniji

Piše: G. B.

Slovenci se lahko pohvalimo z veliko količino domoljubnih skladb, od zborovskih, ljudskih pa vse do modernejših. Le kdo ne pozna Ipavčevih »Domovini« in »Slovenska dežela«, pa glasbene zakladnice Jakoba Aljaža? A to je le vrh ledene gore zbirke slovenskih skladb, ki opevajo našo domovino.

Ob nastanku slovenske države sta brata Avsenik domovini podarila skladbo »Viharnik vrh gora« (TUKAJ), Ansambel Lojzeta Slaka pa »Srečno mlada Slovenija« (TUKAJ).

A za naslednjo skladbo ve le malo Slovencev. Posnel jo je Ansambel Slavka Pluta, ki je sicer deloval le malo časa. Glasbo je napisal Slavko Plut, besedilo pa Fanika Požek. Tisto pomlad je ansambel izdal svojo prvo (in edino) kaseto z naslovom »Šopek cvetja«, nato pa se je odločila posneti skladbo v čast samostojni Sloveniji. Snemanje je potekalo 25. junija 1991 v poznih popoldanskih in večernih urah v Studiu 26 na Radiu Slovenija. Tedanjo zasedbo so sestavljali: Slavko Plut (diatonična harmonika), Andrej Sušnik (klavirska harmonika), Jožica Mavsar (vokal), Jure Lapanja (kitara) in Zdravko Blažič (bas kitara, vokal). Snemanje je tako potekalo prav v času, ko je slovenski parlament sprejemal temeljne osamosvojitvene dokumente in ko so republiški organi prevzeli efektivno oblast tudi v funkcijah, ki jih je izvajala zvezna, to je jugoslovanska oblast.

Skladbo si lahko poslušate spodaj:

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine