22.8 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Javnomnenjska raziskava: Skoraj 60 procentov vprašanih za zamenjavo Zorčiča!

Piše: Domen Mezeg

Javnomnenjska anketa Parsifal ugotavlja, da je skupno kar 59,7 odstotka vprašanih naklonjenih temu, da Zorčič zapusti mesto predsednika Državnega zbora. Anketirancem je bilo zastavljeno sledeče vprašanje: “Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je izstopil iz stranke in šel v opozicijo. Vladajoča koalicija ga želi zamenjati na mestu predsednika Državnega zbora. Kakšno je vaše mnenje o tem?” 

Parsifal je za Novo24TV med 10. majem in 13. majem 2021 izvedel anketo o vprašanju glede morebitne zamenjave predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča. Ob tem je 34,6 odstotka vprašanih izrazilo prepričanje, da bi moral predsednik državnega zbora odstopiti sam, glede na to da je izstopil iz vladne stranke in šel v opozicijo.

26,5 odstotka vprašanih pa meni, da je ustrezno je, da je Zorčič še naprej predsednik Državnega zbora (kar je dobra četrtina anketirancev). 25,1 odstotka vprašanih pa je po drugi strani izrazila prepričanje, da naj ga vladajoča koalicija zamenja, če ima dovolj glasov. 13,8 odstotka vprašanih pa se glede vprašanja ni izjasnila.

Bi moral Igor Zorčič odstopiti kot predsednik državnega zbora?

Metodološki vzorec
V raziskavo je bilo zajetih 726 anketirancev, od tega 50,1 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 51,8 let, standardni odklon je 15,9 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (43,8 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (36,1 odstotka) in najmanj je najmlajše starostne skupine (20,1 odstotka). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (34,5 odstotka), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (27,9 odstotkov), 22,7 odstotka anketirancev ima poklicno šolo in 15 odstotkov anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (54,3 odstotka), sledi mesto (29,5 odstotka) in manjši kraj (16,2 odstotka). Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (25,8 odstotka), sledita Podravska (15,6 odstotka) in Savinjska (12,1 odstotka) regija.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine