25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Socialni vrhu EU v Portu

Piše: Petra Janša

Evropski socialni model je bistvena sestavina evropskega načina življenja, vendar so pred nami veliki tehnološki izzivi, ki zahtevajo spremembe v izobraževalnem sistemu in vseživljenjsko učenje, je dejal premier Janez Janša na socialnem vrhu EU v Portu.

V portugalskem Portu je minuli petek in soboto potekalo neformalno srečanje voditeljev EU, ki se ga je udeležil tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša. Na srečanju so govorili predvsem o tem, kako bi lahko najbolje zagotovili vključujoče okrevanje, pri katerem bodo izobraževanje ter znanja in spretnosti v središču političnega delovanja. Razpravljali so tudi o tem, kako bi ustvarjali delovna mesta in izboljšali njihovo kakovost ter na kakšen način naj bi se borili proti revščini in socialni izključenosti. Po decembrskem vrhu EU je bilo to prvič, da se se evropski voditelji znova sešli v živo.

O patentih cepiv

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je po neformalnem zasedanju in srečanju voditeljev EU z Indijo odgovarjal predvsem na vprašanja novinarjev o proizvodnji cepiv in njihovi delitvi. »Slovenija že sedaj sodeluje pri proizvodnji cepiv; eno od slovenskih podjetij namreč sodeluje pri čiščenju cepiva, kar je eden ključnih delov procesa proizvodnje cepiv, saj so od čistosti cepiva odvisni stranski učinki in količina cepiva, ki se dobi iz posamične proizvodnje,« je dejal slovenski premier in dodal, da eden od slovenskih farmacevtov vzpostavlja zmogljivosti znotraj verige, ki ji pripada, in da naj bi prva proizvodnja stekla že konec leta. Kar zadeva patente, je bilo po Janševih besedah veliko razprave, pri čemer v EU še ni enotnosti o tem, tako da bo razprava najverjetneje potekala tudi na izrednem vrhu EU 25. maja. »Rešitev se nakazuje v okviru večje fleksibilnosti pri patentih znotraj EU, kar je v tem trenutku najbrž prava pot, kajti če bi, ko gre za cepiva in za vprašanje intelektualne lastnine, prišli do popolne liberalizacije, to ne bi rešilo ključnega problema, to pa so premajhne proizvodne kapacitete,« je dejal Janša in dodal, da je »rešitev za ta problem povečanje proizvodnih kapacitet in tako Evropa kot druge države delajo na tem«.

Celoten članek si lahko preberete v novi Demokraciji!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine