25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

(VIDEO) Notranji minister Hojs o primeru kriminalca Ličine: Zaradi tožilstva in sodstva je praktično onemogočeno učinkovito delo policije!

Piše: Sara Rančigaj (Nova 24tv)

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v tokratni oddaji Tema dneva predstavil odloke, ki jih je sprejela vlada, pri tem pa izrazil nestrinjanje z odločitvami ustavnega sodišče, za katere je prepričan, da se bo kmalu pokazalo, ali so bile pravilne, ali bodo prinesle škodljive posledice. V nadaljevanju pa poudari podobno tudi za delo tožilstva in sodišč, ki onemogočajo učinkovito delo policije. Pri tem izpostavi odmevno zgodbo znanega protestnika Anisa Ličine, ki ga je ujela avstrijska policija in zaprla v pripor. Pojasnjuje, da ga je policija želela pripreti zaradi nasilnih izgredov 5. novembra, a so jim to preprečili. “Kot veste je v tistem času policija želela pripor Ličine, kot veste sem tudi javno takrat povedal, da je policija prejela informacijo tožilke, da naj ne sanjajo o priporu Anisa Ličine,” je bil kritičen do dela tožilstva in sodstva v Sloveniji. 

Vlada je na seji odločila, da bo od ponedeljka dalje možno zbiranje do deset ljudi. Notranji minister Aleš Hojs je poudaril, da je tako svetovala svetovalna skupina, saj je ocenila, da je številka sto udeležencev prevelika. Temu potrjujejo tudi statistike, po katerih bi se lahko zgodilo veliko večje število okuženih, če bi bila tako velika zbiranja dovoljena. “Menili so, da je število sto absolutno preveliko, vlada pa se je teh priporočil striktno država,” je pojasnil Hojs.

27. aprila se napoveduje večji protest pred Državnim zborom, pri tem Hojs poudarja, da se več kot deset ljudi zbirati ne sme. “Če gre za javne shode, je potrebno zanje pridobiti posebno privoljenje, tudi če jih je zgolj deset, je zanje potrebno dobiti dovoljenje bodisi na upravni enoti, bodisi na pristojni policijski postaji,” je pojasnil. Če bo v tem primeru prišlo do zbiranja, bo tako po njegovih besedah šlo za evidentno kršenje tako odloka, kot zakona o nalezljivih boleznih. “Tega smo navajeni že od kolesarjev dalje, da se požvižgajo na zakone in odloke  in da se konec koncev požvižgajo tudi na naše zdravje.”

Ustavno sodišče je bilo tisto, ki je odločilo, da je bilo od ponedeljka dalje dovoljeno protestiranje. Pri tem Hojs pojasni, da ustavno sodišče ni določilo točnega števila udeležencev, temveč je le določilo, da je vrednota do protestiranja višja od vrednote zdravja. “Postavili so se na stališče, da je v demokratični družbi bolj pomembno, da lahko protestirate, kot da ste zdravi,” je pojasnil. Pri tem se mu zdi takšna obrazložitev neverjetna in nezaslišana, ampak ker smo v pravni državi, so to odločitev spoštovali.

Čas bo pokazal, kako verodostojne so odločitve ustavnega sodišča

Poleg tega je potrebno omeniti, da svetovalna skupina ni navdušena nad pretiranim sproščanjem ukrepov. Ne sicer zaradi trenutnega stanja epidemije med populacijo, kjer je več kot očitno, da smo na oranžni fazi in se epidemija bolj kot ne umirja. Bolj zaskrbljujoče je stanje v bolnišnicah, kjer se še zmeraj povečujejo sprejemi v bolnici in tisti, ki ležijo na intenzivnih negah. “Vseeno pa smo se odločili, da ukrepe, ki smo jih napovedali, tudi spoštujemo in smo sprostili omejitev gibanja med regijami,” je dodal.

Protestno kolesarjenje pred DZ (Foto: STA)

Za prvomajske praznike jih skrbi tudi odločitev ustavnega sodišča, da lahko posamezniki odidejo iz države in jih skrbi, kam bodo odšli. “Mislim, da se bo kmalu izkazalo, kako verodostojno je oziroma kako so bile primerne odločitve ustavnega sodišča,” je prepričan. Ob polnoči dalje tako velja, da lahko posamezniki zapustijo Slovenijo kamorkoli in kakorkoli želijo. “Seveda pa je potrebno pri vstopu, v kolikor prihajate iz rdeče države imeti s seboj PCR test, ki ni starejši od 48 ur,” je še pojasnil. Pri tem veljajo nekatere izjeme, kot so denimo tranzit in dostava blaga.

Slovensko pravosodje policiji onemogoča učinkovito delo

Na mejnem prehodu Karavanke naj bi aretirali znanega protestnika Anisa Ličino in ga priprli. Omenjeno situacijo komentira kot ponoven odraz nesposobnosti ali nezainteresiranosti slovenskega tožilstva, da se stvari premaknejo. “Kot veste je v tistem času policija želela pripor Ličine, kot veste sem tudi javno takrat povedal, da je policija prejela informacijo tožilke, da naj ne sanjajo o priporu Anisa Ličine,” je opisal situacijo, ko so želeli pripreti Ličino zaradi nasilnih protestov. Prepričan je, da takšna situacija kaže na to, da je policija kljub izjemnemu trudu in dela, ki ga opravi nemočna v naslednjih fazah, v kolikor ni pripravljenosti tožilstva in kasneje tudi sodišča. “Praktično nemogoče je vzpostaviti nek resen red in vzpostaviti to kar si vsi želimo, da zakoni veljajo za vse enako,” je še pojasnil.

Anis Ličina (Foto: STA)

Glede nastopa Ličine v oddaji Tednik na RTV pravi, da je ocena primernosti njegovega nastopa za RTV, ki zanimivo o samem pridržanju tisti dan ni poročalo, celo STA je poročal z eno ali dvodnevno zamudo. “To kaže, da so bili linki med preprodajalcem droge in ne vem kom na RTV izjemno močni,” je prepričan.

Med predsedovanjem EU tudi do izpolnjevanja ukrepov na področju migracij

Hojs se je tudi pred kratkim sestal s komisarko za notranje zadeve in pravosodje na temo pakta o migracijah in azilu, ki ga je Evropska komisija predstavila lansko jesen. Nekega bistvenega napredka na tem področju ni uspelo narediti niti Nemčiji, niti Portugalski. “Odkrito moram povedati, da tudi Slovenija ne bo mogla storiti nekega preboja, kajti zelo različna mnenja so po evropskih državah, posebej tisto, kar se nanaša na obvezno relokacijo migrantov,” je dejal. Pogovarjala pa sta se o tistih temah, ki bi jih po njihovem mnenju lahko v času predsedovanja Slovenije dokončali, kot je denimo nova direktiva vezana na Evropsko agencijo za azil ali del, ki se nanaša na vnos v Eurodac sisteme in sprememba Prümskih sklepov, ki omogočajo čezmejno sodelovanje policije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine