16.4 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Slovenska smučarka Meta Hrovat sezono končala na stopničkah

Piše: STA

Meta Hrovat je drugo sezono po vrsti najboljša Slovenka v končni razvrstitvi svetovnega pokala alpskih smučark. Na 31 ženskah tekmah 55. sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju je 23-letna tekmovalka iz Podkorena zbrala 252 točk za 25. mesto. Najboljša je bila že lani, ko je bila prav tako 25. (279).

Ana Bucik je sezono končala kot 33. (202 točk), Ilka Štuhec je 42. (161), odkritje letošnje sezone Andreja Slokar 46. (125), Tina Robnik 65. (59), Maruša Ferk 78. (43) in Neja Dvornik 95. (21).

V veleslalomskem seštevku je Hrovatova na osmih veleslalomih zbrala 234 točk za deveto mesto v seštevku discipline. V najboljši trideseterici sta še dve Slovenki Bucikova 21. (77) in Robnikova 28. (35), Slokarjeva je 31. (28), Dvornikova 41. (18).

Najboljša Slovenka v slalomskem seštevku je Bucikova na 14. mestu. Na devetih preizkušnjah v tej disciplini je osvojila 125 točk. Slokarjeva je 19. (97). Točke pa sta osvajali še Hrovatova (48.; 8) in Dvornikova (53.; 3).

V smukaškem seštevku je bila po sedmih smukih najboljša Slovenka 14. Ilka Štuhec (145 točk). Tri točke je osvojila tudi Ferkova (45.).

Ferkova pa je superveleslalomsko sezono, na sporedu je bilo šest tekem v tej disciplini, končala na 29. mestu (40), Štuhčeva pa na 40. mestu (16).

Izpeljali so še en paralelni veleslalom, na katerem sta točke osvojili Robnikova z 11. mestom (24) in Hrovatova z 21. (10).

Slovakinja Petra Vlhova je velika zmagovalka sezone 2020/21. Svojo premierno skupno zmago, prvo za Slovaško, je osvojila s seštevkom 1416 točk. Na drugem in tretjem mestu sta Švicarki Lara Gut-Behrami (1256) in Michelle Gisin (1130), četrta je Američanka Mikaela Shiffrin (1075), Italijanka Federica Brignone, ki je lani osvojila seštevek zime, je letos bila sedma.

Gut-Behramijeva je osvojila superveleslalomski seštevek, Italijanka Sofia Goggia je dobila smukaškega, Avstrijka Katharina Liensberger je dobila slalomski globus, veleslalomskega pa je osvojila Italijanka Marta Bassino.

Na ženskem sporedu svetovnega pokala je bilo vsega skupaj 31 preizkušenj. Ravno ob koncu pa so se pripetile odpovedi, ki so poskrbele za nekaj slabe volje v karavani. V Lenzerheideju so zaradi neugodnih vremenskih okoliščin in velikih količin snega odpadle vse preizkušnje v hitrih disciplinah.

Gut-Behramijeva je tako ostala brez možnosti, ko bi na smuku in superveleslalomu nadoknadila vrzel do Slovakinje Petre Vlhove. Gutova v slalomih ne tekmuje, Vlhova pa je že v soboto na slalomu potrdila svoj prvi veliki kristalni globus, prvega za Slovaško.

Finalni veleslalomski odstop švicarske tekmovalke že po prvem zavoju prve vožnje bi lahko zato bil povezan z nezadovoljstvom povezanim z za Švicarko neugodnim razpletom sezone.

Kasneje so sicer iz švicarske reprezentance zanikali takšna ugibanja, češ da je njihova najboljša tekmovalka odstopila, ker je že na začetku začutila, da je bila postavitev prezahtevna in ni želela tvegati poškodbe.

Vlhova in Gut-Behramijeva sta vsaka osvojili po šest zmag. A je bilo 18 tekem v tehničnih disciplinah (9 slalomov, 8 veleslalomov, 1 paralelni veleslalom), v primerjavi s 13 preizkušnjami v hitrih disciplinah (7 smukov, 6 superveleslalomov).

Italijanke so bile najuspešnejše v minuli zimi, saj so osvojile kar devet zmag, druge so Švicarke z osmimi. Po zaslugi Hrovatove je med nosilkami stopničk v minuli zimi tudi Slovenija z dvema tretjima mestoma. Ob tem so Slovenke zbrale še 10 uvrstitev v prvo deseterico.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine