25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Superliga: Vprašanj je veliko, na odgovore bomo morali še počakati

Piše: Samo Vidovič

Prejšnji teden smo pisali o pismu predsednika FIFE Giannija Infantina in šestih predsednikih kontinentalnih zvez o morebitni ustanovitvi evropske nogometne Superlige. V pismu so zapisali, da bodo igralcem, ki bi to ligo izven okrilja UEFE igrali, prepovedali igrati na svetovnih in evropskih prvenstvih. 

Nekateri so mislili, da je s tem zgodba o Superligi končana. Vendar še zdaleč ni tako. Celo obratno. Španski časnik AS je danes razkril, da potekajo pogajanja na relaciji UEFA-ECA(evropsko združenje klubov). Pogovarjajo se o novi Ligi prvakov. Ta liga naj bi bila reformirana Liga prvakov, nekakšna Superliga prvakov. Se pravi bi šlo za kompromis med UEFO in najboljšimi evropskimi klubi.

UEFO pri pogovorih zastopajo predsednik Aleksander Čeferin in trije podpredsedniki zveze, na drugi strani ECO klubi Real, Juventus, Manchester United, Paris SG in Fenerbahče njihovi predstavniki.

Pismo FIFE prejšnji teden je bilo strogo, poslan signal največjim klubom jasen. Vendar imajo tudi klubi na drugi strani dobre adute v svojih rokah. V kolikor bi se grožnja o prepovedi igranja na svetovnih in evropskih prvenstvih tistih nogometašev, ki bi igrali v Superligi izven okrilja UEFE, uresničila, taka prvenstva ne bi bila več smiselna. V Superligi naj bi igralo osemnajst klubov. Če upoštevamo, da v vsakem klubu igra vsaj petindvajset igralcev, je to najmanj štiristopetdeset vrhunskih igralcev, v večini najboljših na svetu. Svetovna in evropska prvenstva brez njih bi bila veliko manj zanimiva, tudi na nek način neregularna. Najboljše reprezentance na svetu bi igrale brez svojih najboljših igralcev. Tudi klubska tekmovanja pod okriljem UEFE ne bi imela veliko smisla, saj v njih ne bi nastopali najboljši evropski klubi. In to vodilni možje največjih evropskih nogometnih klubov seveda vedo. Po drugi strani pa je tudi za njih samostojno soliranje mimo FIFE oziroma UEFE rizik.

Jasno je, da je v interesu obojih, da pride do neke vrste dogovora. Želja UEFE je predvsem obdržati vodilni položaj ter seveda zadržati najboljše klube pod svojim okriljem. Na drugi strani pa želijo klubi imeti večjo vlogo pri odločanju in pri delitvi denarnega sklada, kot so jo imeli doslej.

Potrebno se je pogovoriti tudi o vseh ostalih zadevah v zvezi s to ligo. Predvsem o številu klubov, kdo bo v ligi igral, formatu tekmovanja, kdaj bi začeli s tekmovanjem… Pomembno je tudi vprašanje, kaj se bo zgodilo z državnimi prvaki iz manj kakovostnih lig, oziroma finančno manj sposobnimi klubi. Ali bo liga rezervirana le za najboljše in najbolj bogate evropske klube, kot je bila do sedaj osnovna ideja, ali pa bodo v njej lahko sodelovali tudi šibkejši klubi. Kakšna bodo ostala evropska klubska tekmovanja?

Vprašanj je veliko, na odgovore bomo morali še počakati.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine