22.8 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Pri prehodu meje se je predstavil z lažnim dokumentom

Včeraj ob  13.56 uri sta se na vstopno stran MP Dragonja z osebnim avtomobilom  znamke  Mercedes,  tip  ML,  italijanskih registrskih številk, pripeljala  50-letni  državljan Bosne in Hercegovine, z urejenim statusom v Italiji,  in  njegov  sopotnik, 21-letni državljan Kosova. Pri sistematični vstopni  mejni  kontroli  se  je  sopotnik policistki izkazal potnim listom 19-letnega državljana Kosova ter italijanskim bivalnim dovoljenjem.


Pri  pregledu  listin in primerjavi oseb v postopku je policistka posumila, da  se  je  sopotnik moški izkazal s tujim potnim listom Kosova. Pri tem je oba  pozvala,  da  se  izjasnita, kdo je oseba v vozilu.  Voznik je ves čas trdil,  da  je oseba, ki sedi zraven njega, nosilec potnega listna. Izveden je  bil postopek ugotavljanja identitete osebe. Med prtljago je imel manjšo moško  denarnico,  v  njej pa osebno izkaznico Kosova na njegovo pravo ime.

Pri tem se je izkazalo, da gre dejansko za 21-letnega državljana Kosova, ki pa ni izpolnjeval pogojev za vstop v Slovenijo. Zaradi uporabe tuje listine in s tem povezane kršitve določi 45/11 Zakona o nadzoru  državne meje, mu je bila izrečena globa v znesku 200 evrov, katero je  na kraju poravnal, nakar mu je bil zavrnjen vstop v Republiko Slovenijo (po  6/a Zakonika o schengenskih mejah). Predan je bil v nadaljnji postopek hrvaškim varnostnim organom.

Zaradi  nudenja  pomoči  je  bil  50-letnem  vozniku,  državljanu  Bosne in Hercegovine,  izdan  plačilni  nalog  za prekršek po 146/2 Zakona o tujcih. Globa za navedeni prekršek je 2.000 evrov.

Iz PU Maribor pa poročajo o primeru prehoda meje izven mejnega prehoda.  Včeraj  dopoldan  so  imeli  policisti  PP  Gorišnica v postopku državljana Slovenije,  ki  je  s  tovornim  avtomobilom  slovenskih  registrskih oznak prestopil  državno  mejo med Hrvaško in Slovenijo na mestu, kjer ni mejnega prehoda,  za  to  pa  ni  imel  ustreznih dovoljenj. Policisti so mu izdali plačilni nalog.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine